Etappe 11: Delden – Borne 1


Etappedetails

Etappenummer 11
Datum 24 september 2016
Provincie Overijssel
Land Nederland
Startpunt Delden
Eindpunt Borne
Afstand in kilometers  19,0
Laagste en hoogste punt van de etappe in meters  3/26
Weer Maximum temperatuur: 23 graden

Windrichting en -kracht: Z, 3

Weertype: zon

Horeca onderweg, nabij route Restaurant en Partycentrum Lutke Hulscher, Hertmerweg 45, Zenderen

Grand Café de Steeg, Grotestraat 181-183, Borne

Vervoer Met de auto naar Borne. Met de trein naar Borne via Hengelo. Met de auto terug naar huis.

Verslag

We treffen het wederom met het weer vandaag. Het is uitstekend wandelweer met een graad of 23, een strakblauwe lucht en een klein beetje wind. Iets voor negenen zijn we in Borne op het station ondanks dat we onderweg op de A1 bij Apeldoorn te maken hadden met een grote vrachtwagen die niet door had gehad dat er werkzaamheden waren op de rechterrijstrook. Die lag dus op zijn kant in de berm wat later deze dag nog tot forse files zal leiden richting het oosten vanwege bergingswerkzaamheden. Op het station raken we aan de praat met 2 dames die ongetwijfeld teveel gekwebbeld hebben in de trein, want ze hadden er bij Hengelo uit gemoeten, maar hadden Hengelo gemist. Nou is Hengelo geen wereldstad, maar je moet toch aardig je best doen om het te missen. Een andere man mengt zich in het gesprek. Hij gaat regelmatig fietsen in het weekend. Hij doet dat met zijn vouwfiets, want dat hoeft hij geen toeslag te betalen in de trein. Dat zijn wielen wat klein zijn is niet zo erg, want hij kiest altijd voor een meewindroute. Ja, de wijzen komen uit het oosten!

De treinroute van Borne naar ons startpunt Delden loopt via Hengelo. Het is maar een poepstukje, maar het zijn toch 2 treinritjes. Eerst met de NS naar Hengelo waar we precies 1 minuut overstaptijd hebben voor de Syntus-trein naar Delden. Dat betekent wel in die ene minuut eerst uitchecken bij de NS en vervolgens inchecken bij Syntus. Met de wetenschap dat de volgende trein een half uur op zich laat wachten weten wij het met een korte sprint te halen. 7 minuten later staan we op station Delden, waar we Syntus complimenteren met het feit dat er “gewoon” een toilet is in de trein.

De bebouwde kom van Delden laten we al snel achter ons. Om de rondweg N346 over te komen, heeft men een serieuze wandelbrug gebouwd. Na deze eerste en enige beklimming van vandaag, belanden we op het fraaie en uitgestrekte (4000 hectare met 150 boerderijen) landgoed Twickel. Op het landgoed staat een goed geconserveerd kasteel wat heden ten dage nog altijd bewoond wordt. Een stukje verder komen we langs de meer dan 650 jaar oude goed gerestaureerde Noordmolen, ook onderdeel van het landgoed is. Bij één van de boerderijen staat een stalletje waar je van alles kunt krijgen. Je ziet dat soort stalletjes regelmatig, maar deze is wel heel luxe! Je kunt er zelfs vlees en ijs krijgen en er ligt ook een leesbril voor de mensen die hem nodig hebben, maar niet bij zich. We vinden dat dit soort stalletjes in stand moeten worden gehouden en gooien 4,50 Euro in het blikje voor zelfgemaakt frambozenijs en een bakje biltong (gedroogde reepjes rundvlees). Bij een andere boerderij kun je pompoenen kopen, maar om nou een paar kilo (of meer, er liggen joekels) pompoen de hele dag mee te slepen in de rugzak, dat lijkt ons geen goed plan.

De etappe van vandaag is vlak, heel vlak. Veel weiland, maisvelden (sommige geoogst, andere nog net niet) en hier en daar wat bomen. Bij het viaduct bij Graasweg kunnen we onder de A1 door richting Borne. We zien al een plaatsnaambordje met Borne er op staan en als we nu rechtdoor lopen zijn we binnen een kwartiertje bij het station van Borne, maar zo loopt onze wandeling van vandaag niet. Anders wordt het wel een heel kort tochtje! We gaan helemaal langs de west- en noordkant van Borne en nemen en passant nog even Zenderen mee. Het blijkt vandaag open dag bij het AZC, ook bij het AZC Azelo. We zien zelfs verkeersregelaars, maar het is nog niet druk op dat moment, want het is 11:40 uur en de open dag is van 12-16 uur. Als we Zenderen naderen, komen we op de Retraitehuisweg langs Huize Lidwina met aan de straatkant een herdenkingsmonument voor enkele verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers terecht zijn gesteld. Het indrukwekkende verhaal staat kort geschetst naast het monument. Op het monument staat de tekst “Zij konden niet anders”. Zo voelden zij dat dus en hebben dit voor volk en vaderland met de dood moeten bekopen.

Bij de ijsbaan van Zenderen (nu met 23 graden vanzelfsprekend nog niet in gebruik), bereiken we een mijlpaal. De eerste 200 kilometer van onze wandeltocht zit er op. We hebben nog een stuk te gaan tot Athene, maar deze kilometers zijn alvast binnen. We kieken onszelf dan ook op dit punt naast de Azelerbeek die ons 600 meter verder in de buitenwijken van Zenderen brengt. Er staan hier nogal wat aardige optrekjes! Zenderen is maar een klein dorp, dus we zijn er zo weer uit. Aan de oostkant belanden we bij Restaurant en Partycentrum Lutke Hulscher waar we ons te goed doen aan een koud drankje. Het is een populair plekje, want het ligt nabij een fietsknooppunt.  Op voor het laatste deel van de route richting de Oude Bieffel, een pad wat langs de ondiepe Bornsebeek loopt. Ook hier veel maisvelden en weilanden en een boerderij waar twee bomen zijn bekleed met een kleurrijk breiwerk. In Apeldoorn deed men dit met lantaarnpalen, hier hebben de bomen het blijkbaar nogal snel koud. Voor we er erg in hebben zijn we al aan de noordkant van Borne beland. Er loopt een pad langs de Weideplas, een bergingsplas voor hemelwater bij de wijk Stroom-Esch. De Oude Almeloseweg brengt ons naar het overzichtelijke en gezellige centrum van Borne. Daar kunnen we in alle rust onze traditionele bierfoto maken bij Grand Café de Steeg, een afsluiting die we elke etappe doen.

De eerstvolgende keer wandelen we in een weekend van Borne naar Oldenzaal en van Oldenzaal naar Bad Bentheim. Dan zit het Marskramerpad er op en gaan we meer Athene aanhouden, dus zuidoostelijk Duitsland in.

Foto’s

Klaar voor de start in Delden

Klaar voor de start in Delden

Gelijk al een "forse" beklimming op het programma

Gelijk al een “forse” beklimming op het programma

Op weg naar de top

Op weg naar de top

Kasteel Twickel

Kasteel Twickel

Slotgracht

Slotgracht

Natuurschoon

Natuurschoon

Noordmolen Twickel

Noordmolen Twickel

Er is van alles te krijgen onderweg!

Er is van alles te krijgen onderweg!

Wel wat vreemd, kruiden uit een Zuid-Afrikaan...

Wel wat vreemd, kruiden uit een Zuid-Afrikaan…

Tijd voor een pose

Tijd voor een pose

Het is weer de tijd van het jaar: bijna Halloween

Het is weer de tijd van het jaar: bijna Halloween

Weidsheid

Weidsheid

Rob komt bij de Groene Poort-website uit na gebruik van de QR-reader

Rob komt bij de Groene Poort-website uit na gebruik van de QR-reader

Nog steeds is niet alle mais van het land

Nog steeds is niet alle mais van het land

Verzetsmonument te Zenderen

Herdenkingsmonument voor omgebrachte verzetsmensen te Zenderen

Rob bestudeert de geschiedenis van het momument

Rob bestudeert de geschiedenis van het monument

Hier en daar een klein obstakel

Hier en daar een klein obstakel

Piet Mondriaan-boom nabij Zenderen

Piet Mondriaan-boom nabij Zenderen

Gaan ze het water in springen of blijft het bij grootspraak?

Gaan ze het water in springen of blijft het bij grootspraak?

De Bornsebeek meandert door het landschap

De Bornsebeek meandert door het landschap

Deze boom heeft al een zwaar leven gehad zo te zien

Deze boom heeft al een zwaar leven gehad zo te zien

De rand van Borne is bereikt

De rand van Borne is bereikt

Meerkoetjes, altijd leuk

Meerkoetjes, altijd leuk

De Weideplas in Borne

De Weideplas in Borne

In voortuinen is soms ook wat moois te vinden

In voortuinen is soms ook wat moois te vinden

Borne heeft een knus centrum

Borne heeft een knus centrum

Verdiend!

Verdiend!

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Etappe 11: Delden – Borne

  • Ria en Bert Maijenburg

    Leuk opgesteld verslag met veel informatie. Ook weer hele mooie foto’s gemaakt onderweg.
    Gefeliciteerd met de eerste 200 km. Succes verder.