Etappe 12: Borne – Oldenzaal

Smullen van koffie met appelgebak

Etappedetails

Etappenummer 12
Datum 7 oktober 2016
Provincie Overijssel
Land Nederland
Startpunt Borne
Eindpunt Oldenzaal
Afstand in kilometers 18,9
Laagste en hoogste punt van de etappe in meters 11/51
Weer Maximum temperatuur: 15 graden

Windrichting en -kracht: NO, 3

Weertype: half bewolkt, droog

Horeca onderweg, nabij route Dagactiviteitencentrum De Ster, Marktstraat 16B, 7622 CR Borne

Restaurant Carte Blanche 99, Bornsedijk 100, 7576 PG Oldenzaal

Café Bierlokaal de Engel, Groote Markt 14, 7571 EC Oldenzaal

Vervoer Met de auto naar Bad Bentheim. Met auto 2 naar Oldenzaal. Met de trein naar Borne via Hengelo. Met de auto vanaf Oldenzaal naar hotel in Hengelo.

Verslag

Alweer een droge en deels zonnige wandeldag vandaag met ook een temperatuur die het aangenaam wandelen maakt. De ouders van Rob wandelen dit weekend met ons mee en dat heeft als voordeel dat we met 2 auto’s op pad kunnen. We rijden gezamenlijk naar Bad Bentheim waar we naast de burcht kunnen parkeren voor een schamele 2 Euro per dag. Met één auto vervolgen we onze weg naar het station van Oldenzaal. Op het perron aangekomen blijkt dat er een ov-chipkaart zoek ik. We hadden al niet veel tijd, maar het kopen van één kaartje lijkt ervoor te gaan zorgen dat we de Syntus-trein naar Hengelo gaan missen. De machinist ziet ons haasten en gebaart dat hij wel even wacht. Waar zie je dat nou, dat een trein op je wacht? Die ene minuut vertraging haalt hij al snel weer in op het traject, zo blijkt. We geven de machinist bij deze een warme douche.

De overstaptijd in Hengelo voor de trein naar Borne is ook niet veel, maar we stappen nog op tijd in. Niet veel later kunnen we van start gaan en ons eerste doel is een lekkere bak koffie aan de rand van het centrum bij De Ster. Dat is een dagactiviteitencentrum waar ze naast koffie en thee met lekkers ook leuke spulletjes verkopen. We doen ons tegoed aan koffie met zelfgemaakte appelgebak. Dat vormt een goede basis voor onze wandeling. Al snel komen we in de nog jonge buitenwijken en dan houdt de bebouwing voorlopig wel op. Het landschap verandert in maisvelden (het is nog steeds niet overal geoogst), graslanden en veel boomkwekerijen. Zo nu en dan moeten we even in de berm wachten op een passerende tractor, zo gaat dat hier. We komen langs Pieperveld, een gebied wat vroeger bestond uit heidevelden waar boeren plaggen staken, deze vermengden met poep en het mengsel over het land uitreden. De heide is inmiddels verdwenen. De Deurninger Beek is de laatste jaren veranderd van een recht stuk water naar een krom, meanderende beek. We zoeken onze weg over het pad, dat hier en daar aardig overwoekerd is omdat er al lange tijd niet gemaaid is. Als we op een punt komen dat we niet verder kunnen, wijst een lokaal iemand ons de weg. We lopen nog een tijdje met deze man en zijn hond op in de richting van Deurningen.

We begonnen wat eerder dan gedacht en hebben er goed het tempo in. Daardoor zijn we wat vroeg in Deurningen waar we bedacht hadden te lunchen. We kunnen ook lunchen bij Het Hulsbeek, een recreatiegebied op ruim een uur wandelen ten oosten van Deurningen. De lunch wordt dan ook uitgesteld totdat we daar arriveren. Het is een erg vlakke etappe, dat zal de komende tijd in Duitsland langzaam gaan veranderen als we meer in heuvellandschappen gaan komen. Zo lang zijn de benen van de moeder van Rob niet, maar ze heeft er flink de pas in. Het zijn natuurlijk wel benen met levenservaring en je eigen tempo lopen is ook het beste. Voor we het weten zijn we dan ook al in de buurt van het beoogde restaurant. Dat blijkt echter pas om 17:00 uur open te gaan, dat is wat laat voor een lunch. Het alternatief wordt Carte Blanche 99. Die 99 zal wel duiden op het jaar dat het geopend is, vermoeden wij. Het ligt mooi aan het water, het zal hier ’s zomers wel druk zijn. Nu zijn er maar een paar gasten. We eten er prima en gunnen de benen even wat verdiende rust.

Het is nog geen anderhalf uur wandelen nog tot de finish van vandaag, dat is goed te doen. Er lopen groepen nieuwbakken soldaten rond. Ze moeten nog leren marcheren en een instructeur roept steeds maar “links, rechts, links, rechts”. Ze lopen nog bepaald niet in de maat, maar dat gaat wel goed komen de komende weken. Verderop al weer een groep van zo’n 15 soldaten. Die lopen er helemaal bijzonder bij: in tenue, maar dan op hardloopschoenen en met geweren van hout. Hun voeten moeten langzaam wennen aan de legerkistjes, dus in het begin lopen ze nog regelmatig op hardloopschoenen om blaren te voorkomen. We komen Oldenzaal aan de westkant binnen en komen langs het sportpark met 9 velden van voetbalvereniging KVV Quick’20, een derde divisionist. Daarna is het vooral rechtdoor naar het leuke centrum waarbij we onderweg een kijkje nemen in de St. Plechelmus Basiliek. Deze basiliek is rond 1150 gebouwd van Bentheimer zandsteen in Westfaals-romaanse stijl. Het is maar dat u het weet. Vanbinnen is hij groot, fraai, maar wel wat somber. Voordat we doorwandelen naar het station waar de auto staat, genieten we in het zonnetje op de Groote Markt op het terras van Café Bierlokaal de Engel, in 2005 nog biercafé van het jaar. Het worden bockbiertjes, op aanraden van de serveerster en dat blijkt een goede keuze! We hebben een goed uitzicht op alle werklieden die bezig zijn op het plein. Hun werk voor vandaag zit er op. Alles wordt opgeruimd voor het weekend en een lokaal oudje houdt alles in de gaten als ware hij de opzichter. Er is nieuwe riolering aangelegd en de komende tijd wordt het hele plein opnieuw ingericht. We moeten van de serveerster nog maar een keer terugkomen als het af is. Dat is pas klantenbinding! Het station is maar een klein eindje verder, geen probleem dus die 2 bockbiertjes 😉

We konden in Oldenzaal geen goede slaapplek vinden voor ons vijven, dus overnachten we in Hengelo. Met de auto ben je daar zo. Ons hotel, Stravinsky, ligt aan het Burgemeester Jansenplein. Dat blijkt the place to be te zijn in Hengelo met allerlei eet- en drinktentjes naast en tegenover elkaar. We frissen ons op, drinken wat op een van de vele terrassen en om 19 uur melden we ons bij BBQ-restaurant Ziësta, “het leukste restaurant van Hengelo in 2014 en 2015”. Daar bereiden we onze eigen maaltijd op een kleine gasbarbecue die midden in de tafel is gemonteerd. We eten onze buiken meer dan vol en na een afzakkertje op het terras van ons eigen hotel zoeken we ons bed op. Het hotel is nog maar een paar maanden open en het zijn modern ingerichte kamers. Het bijzondere is dat de douche middenin de kamer staat en ook het toilet staat niet in een afgesloten ruimte. Of dat nou zo’n goed idee is, weten we niet, maar bijzonder is het zeker…

Foto’s

Dagactiviteitencentrum De Ster in Borne

Dagactiviteitencentrum De Ster in Borne

Smullen van koffie met appelgebak

Smullen van koffie met appelgebak

Een overdekte bal om de dazen weg te houden van de paarden

Een overdekte bal om de dazen weg te houden van de paarden

Er zijn weer wat boompjes gerooid

Er zijn weer wat boompjes gerooid

Er staat nog altijd mais in het land op heel veel plekken

Er staat nog altijd mais in het land op heel veel plekken

Geen betere bewakers dan ganzen

Geen betere bewakers dan ganzen

Zoek het pad

Zoek het pad

De dames gaan aan kop

De dames gaan aan kop

De herfst is ingezet, fraaie kleuren

De herfst is ingezet, fraaie kleuren

Bomen, bomen en nog eens bomen in de omgeving van Borne en Deurningen

Veel boomkwekerijen in de omgeving van Borne en Deurningen

Hé, ga eens naar de kapper!

Hé, ga eens naar de kapper!

Een inwoner uit Deurningen wijst ons de weg naar een alternatieve lunchplek

Een inwoner uit Deurningen wijst ons de weg naar een alternatieve lunchplek

We worden verwelkomd in de gemeente Dinkelland

We worden verwelkomd in de gemeente Dinkelland

Stoot 'n kop nich

Stoot ’n kop nich

Als je A en B mixt, krijg je C

Als je A en B mixt, krijg je C

Lunch bij Carte Blanche 99 in Het Hulsbeek

Lunch bij Carte Blanche 99 in Het Hulsbeek

Het land wordt verdedigd met houten geweren

Het land wordt verdedigd met houten geweren

Oldenzaal is gezamenlijk bereikt

Oldenzaal is gezamenlijk bereikt

7 oktober en heerlijk buiten op de Groote Markt in Oldenzaal aan een biertje

7 oktober en heerlijk buiten op de Groote Markt in Oldenzaal aan een biertje

Naast zo'n beeld ga je vanzelf lachen als man

Naast zo’n beeld ga je vanzelf lachen als man

De dag goed afsluiten met een binnen-bbq bij Ziësta in Hengelo

De dag goed afsluiten met een binnen-bbq bij Ziësta in Hengelo

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.