Etappe 14: Bad Bentheim – Wettringen


[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”OSM” z=”11″ gpx=”https://www.utrechtathene.nl/wp-content/uploads/14. Bad Bentheim – Wettringen (gelopen).gpx” download=”no”]

Etappedetails

Etappenummer 14
Datum 26 november 2016
Provincie/Deelstaat Niedersachsen –  Nordrhein-Westfalen
Land Duitsland
Startpunt Bad Bentheim
Eindpunt Wettringen
Afstand in kilometers 22,1
Laagste en hoogste punt van de etappe in meters 41/86
Weer Maximum temperatuur: 3 graden

Windrichting en -kracht: wisselend, 1

Weertype: mist, de gehele dag

Horeca onderweg, nabij route Voldoende horeca in Bad Bentheim en in Wettringen. Onderweg is maar weinig te eten en te drinken te krijgen, alleen (beperkt) in Ohne.
Vervoer Met de auto van huis naar Bad Bentheim. Brigitte en Bianca en alle bagage daar afgezet. Rob en Jan met auto naar eindpunt in Nienberge. Met de bus naar Altenberge, met de trein naar Steinfurt-Bad Steinfurt, met de bus naar Rheine, met de trein naar Bad Bentheim. Het had sneller gekund, maar de bus naar Altenberge had vertraging waardoor de bedachte aansluiting niet meer kon.

Verslag

Vrijdagochtend 9:45 uur pikken we Jan in Nieuwegein op. We gaan met zijn vieren alvast richting Duitsland, Angèle (de zus van Rob) komt aan het einde van de middag met de trein, rechtstreeks vanuit haar werk. Het rijdt prima door richting Bad Bentheim en omdat een toiletstop onderweg gepland is, arriveren we keurig voor 12 uur bij Hotel Hennekens Hof. We zetten daar Brigitte en Bianca af, samen met alle bagage. Officieel kunnen we er vanaf 12.30 uur terecht, maar ondanks dat het even duurde, gaat de deur netjes voor ons open en blijken alle kamers al gereed te zijn. Jan en Rob rijden door naar Nienberge om daar de bus te pakken naar Altenberge. Dan met de trein naar Gronau en vanuit Gronau met de bus naar hartje Bad Bentheim om daar 2 uur na vertrek uit Nienberge te arriveren. Zo hebben we dat uitgedokterd via de Duitse OV9292. Het loopt echter anders. De autorit naar Nienberge gaat voorspoedig en we kunnen alvast een beetje spieken naar het parcours wat ons de komende dagen te wachten staat. We parkeren onze auto bij de parkeerplaats bij de begraafplaats en ruim voor 13:05 uur staan we bij de bushalte. We rekenen op de Duitse spreekwoordelijke pünktlichkeit! Bus R73 laat echter op zich wachten en wel zo lang dat als hij eenmaal komt, het wel duidelijk is dat we onze eerste aansluiting in Altenberge niet zullen gaan halen. Tijd om plan B te verzinnen en al helemaal als we niet bij de juiste bushalte uitstappen en eerst ook nog de verkeerde kant oplopen. We zien het maar als een opwarmwandelingetje voor morgen. Op het station van Altenberge puzzelen we verder en het wordt met de trein naar Steinfurt-Burgsteinfurt, dan met de bus naar Rheine en weer met de trein naar Bad Bentheim. Dat blijkt uiteindelijk te werken, hoewel alle bussen en treinen te laat vertrekken. Wij weten dus gelijk dat het met het op tijd rijden in Duitsland niet zo goed gesteld is als we vooraf dachten. Goed om te weten voor toekomstige reizen. We zijn uiteindelijk om 16:45 weer in het hotel, bijna 4 uur bezig om hemelsbreed zo’n 60 kilometer te overbruggen. De dames hebben zich in de tussentijd tegoed gedaan aan thee met gebak bij de plaatselijke bakker en grog en donker bier in het café van Kasteel Bentheim en ze hebben wat winkeltjes bekeken. Verschil moet er zijn natuurlijk.

Een half uurtje later staat Angèle al voor het station op ons te wachten. Zij heeft er vanuit Almere beduidend korter over gedaan dan wij. Eerst maar eens wat drinken en vervolgens ook eten bij Café-Restaurant Altes Museum. Rob kiest voor de specialiteit van het huis. Het is een recept uit het Münsterland met de naam Karre Mist, een mestkar in goed Nederlands. Het smaakt beter dan de naam doet vermoeden. Er zitten varkensmedaillons in, gebakken aardappels met bearnaisesaus, worteltjes en doperwtjes. Achteraf zal het woord Mist een voorbode blijken voor de wandeldag van morgen en één op één vertaald kunnen worden naar het Nederlandse mist. Er is nog een kleine kerstmarkt met, vanzelfsprekend, een kraampje met glühwein. De plaatselijke voetbalclub verkoopt hier witte glühwein met een scheut 43 en ze noemen dat Nachtwacht. Dat willen wij wel eens proeven en dat blijkt een doorslaand succes. Er volgen er nog een paar tot de kraam al vroeg in de avond sluit. Nou ja, dan zijn we morgen tenminste fit.

Het hotel is klein en lijkt veel meer op een bed and breakfast, wat ons wel aanspreekt. De eigenaren hebben er wat moois van gemaakt. Na een goede nacht slaap volgt een uitstekend ontbijt. Of we een gekookt eitje willen, vraagt de dienstdoende jongedame. Wij wel, maar Rob niet, grapt Jan, wetende wat een liefhebber van eieren Rob is. Iedereen heeft door dat het een grapje is, behalve de eieruitdeelster. Rob krijgt dus echt geen ei, wat later gelukkig hersteld wordt. Zo blijkt maar weer dat Duitsers niet alleen zelf geen grappen maken, ze snappen ook geen (Nederlandse) grapjes. Of ze zag Jan aan voor een Duitser waardoor het logisch leek dat hij geen grap maakte. Hoe dan ook, het is goed gekomen. Tijd om op pad te gaan richting Wettringen. Eerst even naar de parkeerplaats bij Kasteel Bentheim wandelen, want daar zijn we de vorige keer geëindigd. We lopen aan de oostkant het stadje uit. Het is een paar graden onder nul en mistig. We gaan er van uit dat dit de komende uren wel oplost. Er is echter geen wind en de zon is zwak, dus niets blijkt minder waar. Eerst op naar het gehucht Ohne (nog geen 600 inwoners) dat banden heeft met het Gelderse Oene (gemeente Epe). Het is hier, net buiten Bad Bentheim, vrijwel vlak en landschappelijk vergelijkbaar met Overijssel. Veel akkers waar inmiddels geen mais meer staat. Hier en daar is al wat gezaaid, maar we hebben meestal geen idee wat het is. We volgen lange tijd de Ohner Diek, een kaarsrechte weg tussen Bad Bentheim en Ohne. Heel toepasselijk gaat deze Ohner Diek net voor Ohne over in de Bentheimer Diek. Als we de Eileringsbecke over willen over een hele oude zandsteenbrug, blijkt deze gerenoveerd te worden. Langs hekken en met wat klauteren en gevaar voor eigen leven, bereiken we heelhuids de overzijde van de brug. Wat een actie al vroeg deze ochtend! Ze hebben een Dixi-toilet geplaatst voor de bouwvakkers, maar bij afwezigheid van hen, maken de dames er graag gebruik van.

Ohne is klein, maar toch iets groter dan we dachten. Bij de entree van het dorp is een overkapping gemaakt met wat bankjes. Daar maken we soep van onze hete water uit de thermofles en de meegebrachte bouillonpoeder. Met een broodje erbij doet dat wonderen tegen de kou. We missen alleen een prullenbak, maar ons afval gooien we later wel weg. Jan ziet tot zijn grote vreugde dat de Vechte hier stroomt. Deze loopt vanuit het Münsterland noordwestelijk en mondt bij Zwolle uit in het Zwarte Water. In Nederland wordt deze rivier de Overijsselse Vecht genoemd, niet te verwarren met de gewone Vecht die door Utrecht en Noord-Holland stroomt. Ohne ligt vrijwel op de grens van de deelstaten Niedersachsen en Nordrein-Westfalen en als we na Ohne zuidwaarts gaan richting Wettringen, staan we binnen mum van tijd in de voor ons nieuwe deelstaat Nordrein-Westfalen. Tot aan Oostenrijk verwachten we alleen nog in de deelstaten Hessen en Bayern te komen, mogelijk pikken we nog een klein stukje Thüringen mee. Maar voordat we in Oostenrijk belanden, zijn we nog wel een tijdje bezig.

De mist is nog net zo hardnekkig als bij de start en het blijft fris. Het uitzicht is overal beperkt, dat is wat jammer, maar het is wel droog. Net voor het gehucht Bilk moeten we een stuk langs een provinciale weg lopen. Dat is niet zo fijn en na een paar honderd meter zoeken we op de kaart een alternatief. Die is er, eerst langs een ontmantelde tuinderij en vervolgens door een heel klein stukje bos naar een lokale weg. We komen nog een diepe greppel tegen wat tot hilariteit leidt, maar gelukkig staat de greppel droog en wordt er niemand nat. Rond 14 uur naderen we Wettringen. Voor het gevoel is het al einde middag, maar dat komt omdat de zon de mist maar niet weet te verdrijven. Bij Göckes Haus und Garten worden we hartelijk ontvangen in een voormalige kippenstal. Daar brandt de houtkachel, tot groot genoegen van ons ieder en we krijgen er cappuccino en zelfgemaakte Hippen (knieperties). Wij slapen op de 1e verdieping in een appartement voor maximaal 6 personen. Als we wat zijn bijgekomen van het wandelen en de kou, gaan we op zoek naar een plek om iets te drinken. Een leuke kroeg vinden we niet, wel een kerstmarkt waar ook Sinterklaas te zien is. Sinterklaas gaat in Duitsland onder de naam Sankt Nikolaus door het leven. Er wordt er Nikolaustag in plaats van “Pakjesavond” gevierd en de cadeautjes worden alleen op 6 december uitgedeeld. Het feest wordt minder groots aangepakt dan bij ons en van Sinterklaasjournaal, chocoladeletters en al dan niet zwarte pieten is al helemaal geen sprake. We hebben geen zin om buiten iets te drinken, daar is het te fris voor. In Hotel Zur Post hebben ze een bar en daar kunnen we lekker warm een biertje drinken. Schuin tegenover zit Pizzeria Peppone waar het bijzonder druk is. Dat is meestal een goed teken. De mannen bestellen het Italiaanse eten terwijl de vrouwen een paar boodschapjes doen bij de Edeka, de plaatselijke supermarkt. Na het eten, in het appartement, duurt het niet lang voordat de lichten letterlijk en figuurlijk uitgaan. We hopen dat morgen de mist is opgetrokken. De vooruitzichten zijn wat dat betreft gunstig.

Foto’s

Ontbijt in Hotel Hennekens Hof

Ontbijt in Hotel Hennekens Hof

Kasteel Bentheim

Kasteel Bentheim

In de tuin van Kasteel Bentheim

In de tuin van Kasteel Bentheim

We verlaten het stadje

We verlaten het stadje

Een mistige etappe

Een mistige etappe

Geen grijze haren, maar rijp in het haar

Geen grijze haren, maar rijp in het haar

Klûnen over die Sandsteinbrücke

Klûnen over die Sandsteinbrücke

Zo ziet de zandsteenbrug er van de zijkant uit

Zo ziet de zandsteenbrug er van de zijkant uit

We hebben heelhuids de overkant bereikt

We hebben heelhuids de overkant bereikt

Speciaal voor onze Dixi Chicks

Speciaal voor onze Dixi Chicks

Mooie spinnenwebben door de mist

Mooie spinnenwebben door de mist

Een broodje en een tomatenbouillon in Ohne

Een broodje en een tomatenbouillon in Ohne

Hier heb je uitzicht op een brug op de grens van Niedersachsen en Nordrein-Westfalen (als er geen mist is)

Hier heb je uitzicht op een brug op de grens van Niedersachsen en Nordrein-Westfalen (als er geen mist is)

Even rusten bij de ontdekplek met grensschommel

Even rusten bij de ontdekplek met grensschommel

Hoger dan de dames

Hoger dan de dames

Het vriest en mist 's middags nog steeds

Het vriest en mist ’s middags nog steeds

De zon probeert het wel, tevergeefs

De zon probeert het wel, tevergeefs

De rand van Wettringen is bereikt

De rand van Wettringen is bereikt

Genieten van de kachel in een voormalige kippenschuur

Genieten van de kachel in een voormalige kippenschuur

De voeten kunnen nog wel wat warmte gebruiken

De voeten kunnen nog wel wat warmte gebruiken

In stijl bij Hotel zur Post in Wettringen

In stijl bij Hotel zur Post in Wettringen

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.