Etappe 17: Nienberge – Münster


Etappedetails

Etappenummer 17
Datum 8 december 2016
Provincie/Deelstaat Nordrhein-Westfalen
Land Duitsland
Startpunt Nienberge
Eindpunt Münster
Afstand in kilometers  11,6
Laagste en hoogste punt van de etappe in meters  54/79
Weer Maximum temperatuur: 7 graden

Windrichting en -kracht: ZW, 4

Weertype: Half bewolkt met zo nu en dan wat zon

Horeca onderweg, nabij route Ruim voldoende horeca in Münster.  In Nienberge is er beperkt horeca. Ristorante Pizzeria Dalla Mamma (Altenberger Strasse 23, 48161 Münster) is vanaf 12.00 uur geopend.
Vervoer Met de auto van De Meern naar Diestedde. Daar geparkeerd. Met bus R72 naar Beckum, met bus S30 door naar Münster en met bus R73 naar Nienberge.

Verslag

De vorige keer hadden we nogal wat vertraging met het openbaar vervoer van de eindbestemming naar de startplek. Dit keer loopt alles uiterst voorspoedig. Als we (Joke, een tante van Rob wandelt mee), eveneens zonder vertraging op de weg, in Diestedde de auto hebben geparkeerd, hebben we nog tijd voor een zelfgemaakte warme chocomel voor bus R72 keurig op tijd voor komt rijden. In de bus blijkt een dagkaart voor 5 personen goedkoper dan 4 enkeltjes naar Beckum. Goed dat de buschauffeuse ons daar op attendeert. In Beckum stappen we uit om over te stappen op bus S30 naar Münster. De buschauffeuse van de vorige bus ziet bij het wegrijden dat we wachten op een volgende bus en vraagt waar we heen gaan. Naar Nienberge is ons antwoord en ze vraagt waarom we dat niet gelijk tegen haar hebben gezegd. Dan hadden we direct een kaartje naar onze eindbestemming kunnen kopen. Weer wat geleerd. In de volgende bus blijkt de buschauffeur al door haar geïnformeerd, want hij regelt direct weer een 5-persoons dagkaart, dit keer direct naar Nienberge. Onderweg naar Münster komen we door Sendenhorst, we kunnen dus al een beetje zien waar we vrijdag aan zullen komen. In Münster hebben we voldoende overstaptijd voor de bus naar Nienberge, maar op het digitale bord staat onze bus niet. Kunnen we dan pas na een uur wachten mee? Gelukkig blijkt de digitale informatie onjuist en komt de door ons geplande bus R73 netjes op tijd voorrijden. Iets na twaalf uur staan we op de plek waar we twee weken gelden zijn geëindigd. We hebben wel zin om wat te drinken en een toiletbezoek is ook geen overbodige luxe. Ristorante Pizzeria Dalla Mamma biedt uitkomst.

Dan wordt het tijd voor een (korte) wandeling naar onze slaapplek in Münster. Na een brug over de A1 wandelen we door een klein industrieterrein al snel Nienberge uit. Niet veel later gaan we ook de B54 over en dan hebben we de grote wegen wel achter de rug. Het wordt landelijk met veel akkers en hier en daar wat plukjes bomen als we over de Horstmarer Landweg richting Gievenbeck wandelen. Gievenbeck ligt tegen de westkant van Münster aan en bestaat grotendeels uit rustige woonwijken met veel groen. Nog wat akkerlandschap brengt ons in Münster-West. Hier vooral kantoren en industrie en langzaam maar zeker ook steeds meer universiteitsgebouwen. Münster is een echt universiteitsstad, iets dan we later in de binnenstad nog veel duidelijker wordt als we veel mensen zien van studentenleeftijd en dan vooral op de fiets. Het is als wandelaar oppassen geblazen in heel Duitsland. Op veel plaatsen is de stoep verdeeld in een deel voor fietsers en een deel voor voetgangers. Dat is echter alleen duidelijk doordat er een ander type steen wordt gebruikt, we hebben het dus regelmatig niet door en worden er dan weer op gewezen door een fietsbel.

We komen bij een slotgracht in de vorm van een vijfhoek met veel groen er in en omheen. We zijn benieuwd naar het slot en we verwachten dat dat middenin de vijfhoek zal liggen. Het slot blijkt echter net ten oosten van al het groen te liggen en inmiddels niet meer in gebruik als slot, maar door de Westfälische Wilhems-Universität. Achter het slot ligt een grote parkeerplaats die Rob en Brigitte herkennen omdat ze er jaren geleden eens geparkeerd hebben bij een bezoek aan Münster. We naderen dan ook al het centrum van Münster waar het best druk is. Op de parkeerplaats zagen we ook al heel veel bussen en auto’s staan, dat was al een teken. Münster is dan ook bekend van zijn kerstmarkt. In de praktijk blijken er 5 kerstmarkten te zijn met gezamenlijk zo’n 300 kramen. De dames zien al die kerstmarkten en mopperen een beetje quasi nonchalant (maar ze menen het natuurlijk…) op Rob die de vooraf bedachte route wil blijven volgen. We lopen nog een, door nieuwbouw, doodlopend straatje in en doen dan toch een tussenstop bij één van de kerstmarkten waar we een kop warme chocolademelk drinken. Een een enkeling (we noemen natuurlijk geen naam) waagt zich al aan een glühwein.

Dan is het tijd om ons te melden bij ons slaapadres, het Jugendgästehaus aan de Aasee waar nog wat ijs ligt aan de kanten. Het is hier blijkbaar kouder geweest dan in Nederland. We hebben daar een prima, functionele vierpersoonskamer. Als we onze spullen in de slaapkamer hebben gelegd, gaan we terug naar het centrum voor een drankje, wat te eten en een beter blik op de kerstmarkten. We gaan naar Rick’s Café, klein maar gezellig. Daar kunnen we zowel eten als drinken, dat is wel zo gemakkelijk. En de prijzen voor het eten zijn er laag, dat is mooi meegenomen. Met onze buik weer vol lopen we een rondje door het centrum. Alle kerstmarkten zitten vlakbij elkaar, dus we kunnen ze allemaal bekijken. We kopen er wat gesuikerde noten en drinken er een glühwein. We eindigen met een biertje bij Uferlos Kneipe & Café waar verder vrijwel niemand zit, maar het is mooi op de route naar de jeugdherberg. De kop is er af, we kijken uit naar de etappes die gaan volgen de komende dagen.

Foto’s

Fraaie lucht onderweg naar Diestedde

Fraaie lucht onderweg naar Diestedde

Komt de bus wel of komt hij niet?

Komt de bus wel of komt hij niet?

Pas op dat je niet verdrinkt als je illegaal de eenden voert!

Pas op dat je niet verdrinkt als je illegaal de eenden voert!

Rob begrijpt het bord niet goed en denkt dat hij de wave moet inzetten

Rob begrijpt het bord niet goed en denkt dat hij de wave moet inzetten

Ook in de winter kan de natuur mooi zijn

Ook in de winter kan de natuur mooi zijn

Nog even geduld, maar het komt goed

Nog even geduld, maar het komt goed

Bij de slotgracht

Bij de slotgracht

We herkennen het slot van de achterzijde nog niet

We herkennen het slot van de achterzijde nog niet

Voor het slot (nu universiteit) in Münster

Voor het slot (nu universiteit) in Münster

Verdraaid, dit loopt dood

Verdraaid, dit loopt dood

Niet de officiële finish van vandaag, maar we doen gewoon alsof

Niet de officiële finish van vandaag, maar we doen gewoon alsof

Op de kerstmarkt

Op de kerstmarkt

De Aasee

De Aasee

Zelf de bedden opmaken in de jeugdherberg

Zelf de bedden opmaken in de jeugdherberg

Een drankje verdiend, in Rick's Café te Münster

Een drankje verdiend, in Rick’s Café te Münster

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.