Etappe 24: Wewelsburg – Lichtenau

Altstadt Warburg

Etappedetails

Etappenummer 24
Datum 24 februari 2017
Provincie/Deelstaat Nordrhein-Westfalen
Land Duitsland
Startpunt Wewelsburg
Eindpunt Lichtenau
Afstand in kilometers 24,4
Laagste en hoogste punt van de etappe in meters 177/354
Weer Maximum temperatuur: 5 graden

Windrichting en -kracht: WZW, 6

Weertype: zon, wolken, veel wind, aan einde half uurtje sneeuw

Horeca onderweg, nabij route
Metzgerei und Imbiss Vahle, Finkestraße 29, Amt Atteln
Vervoer De eigenaar van de plek waar wij sliepen bracht ons weg van Warburg naar Wewelsburg met een tussenstop in Lichtenau waar wij onze eigen auto achterlieten. Na afloop vanuit Lichtenau met onze eigen auto weer naar Warburg.

Verslag

Op donderdag 23 februari reizen we rond 8:00 uur af uit De Meern. Het rijdt allemaal goed door op de weg en na een paar uur rijden gaan we de snelweg af en rijden we naar Ense. Daar vinden we Bäckerei Hosselmann in de Eweka supermarkt. Daar hebben ze o.a. koffie. Het apparaat is er net nieuw neergezet, de monteur staat er nog en wij krijgen het eerste bakje. Nou, als dat maar goed gaat… Smaakt gelukkig prima. We nemen er een gebakje bij en bestellen voor onderweg nog drie broodjes belegd met Frikadelle. We weten inmiddels wel dat dat geen frikandel is zoals je die bij de Nederlandse snackbar vindt, maar een gekruide, afgeplatte gehaktbal. Al het personeel bij de bakker en in de supermarkt is verkleed. Nooit geweten dat men ook aan carnaval doet in deze regio (en het is pas donderdag..).

Wewelsburg, de enige nog intact zijnde driehoekige burcht van Duitsland, staat op het programma. In het gelijknamige plaatsje Wewelsburg zijn we de vorige keer geëindigd met wandelen. Nu hebben we de tijd om de burcht te bekijken. In de burcht is, naast een jeugdherberg, het historisch museum van het prinsbisdom Paderborn gevestigd. Samen met het Herinneringscentrum Wewelsburg 1933-1945 dat aan het voorplein van de burcht staat, vormt het het Kreismuseum Wewelsburg. Ben je geïnteresseerd in de 2e wereldoorlog, dan moet je daar een kijkje nemen. Wij mogen voor 3 Euro het historisch museum in. Het is een tentoonstelling verdeeld over drie verdiepingen (plus een kleine kerker over de heksenvervolging). Het geeft een goed beeld van de burcht zelf in de loop der tijd, maar het gaat ook over de hele regio van het bisdom Paderborn, waar Wewelsburg onder viel. We zien dingen die opgegraven zijn, hoe er gewoond werd, wat er verbouwd werd,, hoe de veiligheid en orde werd gehandhaafd, te veel om op te noemen. Best heel aardig allemaal. Na ruim een uur hebben we het wel gezien en rijden we door naar Warburg, waar we zullen slapen de komende dagen. Famos Schlafen heet onze accommodatie, iets te noorden van het centrum. We kunnen de auto voor de deur kwijt en nog gratis ook, prima geregeld. Onze kamer is net klaar, wat een timing! Het ziet er allemaal keurig uit en we krijgen een plattegrond van het stadje mee. Daarmee maken we een rondje door Warburg. Er wonen ruim 23.000 mensen in Warburg en het heeft een historisch centrum. In de middeleeuwen maakte de stad deel uit van de Westfaalse Hanze en de stad draagt dan ook sinds 2012 de officiële naamtoevoeging Hanzestad.

We zien aardig wat van het oude deel van de stad en lopen tot aan de Diemel. Dat is de rivier die van het westen naar het oosten door de stad stroomt. Je kunt er mooi op kanoën, maar daarvoor is het nu veel te koud. Het begint zo aan het einde van de middag ook wat te regenen en we zoeken een plek voor een drankje. We vinden de Ratskeller, officiëel pas weer om 17:30 uur open, maar als we alleen maar wat willen drinken (het is ook een restaurant), dan is het geen probleem. We nemen een lekker biertje en we horen dat ze beneden ook een kegelbaan hebben. Enige tijd geleden hebben we ook ergens gekegeld en dat was best leuk om te doen. Je moet het ook niet te vaak willen doen, want het is een stuk suffer en toch lastiger dan bowlen. We reserveren de kegelbaan alvast voor zaterdagavond met aansluitend een tafel om te eten. Vanavond gaan we bij de Thai eten. Het wordt Tu Thai China Restaurant (ma gesloten), een combinatie van Thais en Chinees eten in één restaurant. Een beetje vreemde combi, maar de gerechten blijken gemiddeld genomen best wel goed. We bestellen een fles witte wijn er bij en de attente ober ziet dat er een stukje kurk in het glas van Brigitte is gekomen. Dat gaat hij herstellen en even later komt hij met een leeg glas terug. De kurk is weg, maar de wijn ook…

Voor een laatste drankje lopen we richting onze slaapplaats en we komen bij de Stadtkrug op de Hauptstrasse 87 terecht. Het is een echte kroeg met stamgasten en er zijn ongeveer 20 mensen aanwezig die vrijwel allemaal aan de bar zitten. Je mag er blijkbaar binnen roken en dat wordt ook door vrijwel iedereen gedaan, oude tijden herleven. Het bier en de wijn zijn goedkoop. Voor 2,50 euro heb je een halve liter Weizenbier of een goed gevuld glas rood. Ze vinden het wel grappig om drie van “die Holländer” in de kroeg te hebben. Er ligt al iemand te slapen met zijn hoofd op de bar, het is er allemaal geen probleem. Ze kennen elkaar. Wij gaan ons bed op zoeken, want morgen wacht ons op tijd etappe 24.

We hebben afgesproken dat we om 6:30 uur komen ontbijten. Dan kunnen we daarna naar het station wandelen, de trein naar Paderborn nemen en dan de bus naar Wewelsburg. Het loopt anders. Sabine serveert een meer dan uitstekend en biologisch verantwoord ontbijt met vooral ook producten uit de streek. We vertellen onze reisplannen naar het startpunt van vandaag en niet veel later komt haar man met het voorstel dat hij ons voor 20 Euro ook wel met de auto weg wil brengen naar Wewelsburg. Nou, dat vinden we wel een interessant aanbod, want het is goedkoper dan met het openbaar vervoer en ook nog sneller. We hebben alle spullen al klaar staan en iets voor 7:30 uur gaan we al onderweg. Net na vertrek belt zijn vrouw of het niet handig is dat we met 2 auto’s gaan, dus ook de onze. Dan kunnen we vanaf het eindpunt in Lichtenau direct weer naar Warburg reizen. Goed punt en we draaien om en volgen haar idee. Brigitte en Bianca blijven bij hem in de auto en Rob rijdt er achteraan. Ruim een uur later staan we dan ook echt klaar voor de start in Wewelsburg. Het is nog wat fris, het is nog net onder het vriespunt en het waait behoorlijk. We hebben echter onze handschoenen aan, we lopen redelijk beschut in de bossen en zo wandelen we onszelf al snel weer warm. De route van vandaag is ongeveer 24 kilometer land en de eerste helft is vrijwel alleen maar bos. Gelukkig is het vrij open bos en lopen we ook regelmatig langs de rand van het bos.

Het is een glooiend en dunbevolkt gebied en we verwachten ook vandaag weer de nodige herten te zien. Dat valt echter tegen, we zien er niet één. Wel een duif die niet meer kan vliegen en toch nog voor ons probeert te vluchten. Het zal niet erg lang duren voordat die de geest geeft, zo vrezen wij. Bianca is haar camera kwijt, reuze vervelend. Ze vermoedt dat hij nog op één van de plekken moet liggen waar we iets gegeten of gedronken hebben gisteravond. Vanavond maar eens langs bij die plekken, wellicht hebben ze hem gevonden. Elke paar honderd meter zie je wel een houten wildobservatiehut staan. We vragen ons wel af of er alleen geobserveerd wordt door natuurliefhebbers, of dat er vooral uit gejaagd wordt. We blijven ten noorden van het plaatsje Haaren, steken de snelweg A-33 over en vervolgen onze route in oostelijke richting. In dit deel van het bos wordt veel hout gewonnen. Er staat ergens een hek dat we er niet door mogen, omdat het gevaarlijk is wegens houtwinning. Dat lijkt ons wat overdreven en in omlopen hebben we niet veel zin. We zien een stukje verderop 2 mannen een kettingzaag repareren, dat is alles. Beetje overdreven om daar een hele bosweg voor af te sluiten. Tijd voor koffie en soep, zittend op een boomstam met daarover een vuilniszak. Werkt prima als bankje.

We willen wat eten in Atteln, op zo’n 15 kilometer na de start. Als we het bos uitkomen, is het niet ver meer. Op de Bergweg komen we een boertje tegen die duidelijk om een praatje verlegen zit. Slecht geschoren, maar vooral slecht te verstaan en toch doet hij een poging zijn hele levensverhaal aan Rob te vertellen in 5 minuten. En Rob doet zijn best het te ontcijferen. Nou ja, toch leuk zulke ontmoetingen. Er volgt nog een zeer steile klim net voor Atteln. Daar gaat ons hart wel even van bonken, maar daarna is het langzaam naar beneden naar het dorpje. We komen terecht bij Metzgerei Vahle op de Finkestrasse 31, een slagerij waar je ook kunt lunchen. Voor een handvol euro’s per persoon eten we typisch Duitse gerechten zoals kool met kipgehakt erin, rundvlees met zure ui erin en schnitzel met champignonsaus. In Duitsland zit er statiegeld op blikjes, dus die willen ze wel graag terug, want ze hebben ons die niet berekend. We kunnen er ook nog even gebruik maken van hun eigen toilet. Terwijl we zaten te eten begon het te sneeuwen, maar als we weer naar buiten komen, is het weer droog. Dat is goed geregeld! We zien echter niet alleen blauwe lucht, maar ook hele donkere wolken. Uit één van deze wolken valt het laatste uur nog even flink wat sneeuw. Het is gelukkig droge sneeuw en de wind hebben we in de rug, dus het is niet vervelend. Nog even de laatste loodjes en dan zien we Lichtenau al liggen. Onze auto staat bij een supermarkt en na aankomst doen we daar ook gelijk een paar boodschapjes. De caissière ziet bij het afrekenen Rob’s petje en vraagt “kommen Sie aus schönen Utrecht?”. Dat kan hij natuurlijk alleen maar beamen.

Weer bij onze slaapplaats aangekomen ligt de camera van Bianca op bed. Blijkbaar was hij onder het bed terecht gekomen en bij het schoonmaken van de kamer was hij gevonden. Dat is een hele opluchting en we hoeven geen navraag meer te gaan doen in het stadje. Mooi! We sluiten af met heerlijk eten bij Grieks restaurant El Greco op de Hauptstrasse 29. Een aanrader, het is er niet voor niets stampvol, terwijl en 50 meter verderop bij de Vietnamees vrijwel niemand zit. Voor een laatste drankje gaan we weer naar de Stadtkrug, waar vrijwel dezelfde mensen zitten als gisteren, alleen op een andere barkruk. Iemand met de bijnaam “Lucky” komt bij ons aan tafel zitten. Met wat drankjes teveel op durft hij wel. We hebben niet veel last van zijn slechte grappen, maar echt er op te wachten zitten we ook niet. Er is echter ook nog een Thomas die naar eigen zeggen al 25 jaar boven de kroeg woont en er elke avond zit (en dat geloven wij direct!). Thomas zegt tegen Lucky dat hij ons met rust moet laten en lekker naar huis moet gaan. En zowaar, dat doet hij ook nog. Nog een laatste biertje en dan wandelen we nog 10 minuten naar Famos Schlafen en dan vallen onze ogen snel dicht.

Foto’s

De Burcht in Wewelsburg

De Burcht in Wewelsburg

Schoolklas op de binnenplaats van de burcht

Schoolklas op de binnenplaats van de burcht

Altstadt Warburg

Altstadt Warburg

Wat is er te beleven in Warburg?

Wat is er te beleven in Warburg?

Warburg: begraafplaats naast toren

Warburg: begraafplaats naast toren

We gaan van start bij de bushalte in Wewelsburg

We gaan van start bij de bushalte in Wewelsburg

Hoeveel kilometer hebben we gelopen Brigitte?

Hoeveel kilometer hebben we gelopen Brigitte?

Wildobservatiepost of mooie schietplek?

Wildobservatiepost of mooie schietplek?

Bruggetje nabij Atteln

Bruggetje nabij Atteln

We zien geen wild, maar wel geiten

We zien geen wild, maar wel geiten

Steil stukje...

Steil stukje…

We ontmoeten een man op leeftijd

We ontmoeten een man op leeftijd

De volgende keer naamplaatje meenemen?

De volgende keer naamplaatje meenemen?

Verboden toegang, maar wij zijn burgerlijk ongehoorzaam..

Verboden toegang, maar wij zijn burgerlijk ongehoorzaam..

Welkom in Atteln, km 16

Welkom in Atteln, km 16

Lunchen bij de slager

Lunchen bij de slager

Het voorjaar is in zicht

Het voorjaar is in zicht

Het voorjaar lijkt nog ver weg een uur later

Het voorjaar lijkt nog ver weg een uur later

Gelukkig wind in de rug en nog maar een half uur te gaan

Gelukkig wind in de rug en nog maar een half uur te gaan

Duitsland is volgebouwd met zonnepanelen

Duitsland is volgebouwd met zonnepanelen

Bestemming bereikt

Bestemming bereikt

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.