Etappe 39: Coburg – Schney

Komt er een enge man op ons af in het bos? Oh nee, het is Rob...

Etappedetails

 

Etappenummer 39
Datum 13 december 2017
Provincie/Deelstaat Beieren
Land Duitsland
Startpunt Coburg
Eindpunt Schney
Afstand in kilometers 16,8
Laagste en hoogste punt van de etappe in meters 208/379
Weer Maximumtemperatuur: 4 graden

Windrichting en -kracht: WNW, 3

Weertype: Soms wat zon, droog

Horeca onderweg, nabij route Voldoende horeca in centrum Coburg

Gasthaus Maaser, Steinweg 5, Grub am Forst (di en wo gesloten)

Vervoer Met de auto vanuit Gotha naar Schney, met de trein naar Coburg, aan einde met auto naar Oberhof

Verslag

Maandag 11 december:

Het is nog wat regenachtig in Gotha en we gaan dan ook eerst maar eens boodschappen doen bij de REWE die vlak bij het hotel zit. We houden ervan om houdbare regionale lekkernijen te kopen, vaak gaat het dan om blikjes met smeersels die je op brood of een toastje kunt doen. Ook dit keer slagen we in onze opzet en we deponeren een tas vol lekkers in onze auto. Ook slaan we wat spulletjes in bij de Pfennigpfeiffer, een prullariawinkel die wat wegheeft van een Action of een Xenos, maar het toch niet is. Dan is het tijd om met verse spulletjes te lunchen op onze hotelkamer. De middag benutten we om te shoppen in Gotha. We bestellen bij de Thalia-boekhandel Kompass-wandelkaart nummer 165 “Nördliche Fränkische Schweiz, Bayreuth, Bamberg, Coburg” met daarop ook het gebied waar we woensdag willen gaan lopen. Ze beloven dat de kaart morgen binnen is, daar hopen we dan maar op. Later in de middag gaan we weer terug naar Rosi´s kleine Kneipe waar het vrijdag zo gezellig was. Ook nu is er weer een prima sfeer. We mogen meedoen met een dobbelspel en Rob wint een gratis bier en Brigitte een schnapps naar keuze. Niet veel later krijgt iedereen in de kroeg een gratis schnaps, ze doen hier niet lullig. We eten nog wat bij Grieks restaurant Delphi wat naast ons hotel zit en dan is het mooi geweest voor de maandag.

Dinsdag 12 december:

Na een laat ontbijt rijden we in ruim een half uur binnendoor naar Erfurt. Het is fris en winderig, maar het is droog en er is wat zon. Het is best druk op straat voor een simpele dinsdag in december. Rob en Brigitte zijn in 2012 al eens een middag in Erfurt geweest en herkennen wel het een en ander. Eerst maar eens wat door de stad wandelen en ergens een goede bak koffie drinken. Bianca heeft een gevoelige linkerenkel (ooit gebroken geweest, de plaat zit er nog in) en besluit om nieuwe, hoge wandelschoenen te kopen. Dat gaat soepel en nog voor de lunch is ze een flinke duit armer, maar een goed stel schoenen rijker. Bij het stadhuis aan de Fischmarkt zit Italiaans restaurant Pavarotti im Gildenhaus. We gaan er aan de tagliatelle en macaroni. Je kunt hier heel redelijk eten voor weinig geld. Erfurt is best een mooie stad (in de tweede wereldoorlog lag 17% van de huizen hier plat door bombardementen) met ruim 200.000 inwoners en ook de nodige kerstmarkten. Er is ook een schaatshal waar in januari wereldbekerwedstrijden gehouden zullen worden. Dan gaan Brigitte en Bianca opnieuw naar deze stad om de Nederlandse schaatsers aan te moedigen. Vandaag is dan ook een voorproefje, waarbij we bij toeval ook langs het Mercure Hotel Erfurt Altstadt wandelen waar ze dan zullen verblijven. We houden het voor gezien en gaan terug naar Gotha. De boekhandel aldaar heeft inderdaad de beloofde wandelkaart voor ons klaarliggen. Tijd voor een glühwein met amaretto op de kerstmarkt en een laatste bezoek aan onze inmiddels stamkroeg Rosi’s kleine Kneipe waar we weer hartelijk worden ontvangen. We hebben besloten morgen te wandelen van Coburg naar Schney. Dat gebied ligt ongeveer 100 kilometer ten zuidoosten van Gotha. Het is daar vrij laag gelegen, dus daar ligt nauwelijks sneeuw en dus kunnen we er goed wandelen verwachten we. Morgen zullen we zien of dat ook zo is. Tot slot eten we nog heel aardig (maar niet top) bij Asia-Haus Gotha, wat praktisch naast Rosi’s kleine Kneipe ligt.

Woensdag 13 december:

We vertrekken op tijd, want het is zo’n anderhalf uur rijden. Het is mooi weer (zonnig en een paar graden boven nul), maar onderweg komen we door hoger gelegen gebieden en dan blijft het toch opletten met de sneeuw die er nog ligt. Bianca ziet een vos vanuit de auto, zo vaak zien we die niet, dus dat is leuk. We rijden naar het eindpunt van de wandeling van vandaag: Schney (je spreekt het uit als “sjnij”) is een dorp, tegenwoordig onderdeel van de stad Lichtenfels in deelstaat Beieren. We kunnen naast het perron parkeren, reuze handig, kopen 3 kaartjes en keurig om 9.41 vertrekt de trein op enkelspoor naar Coburg. Ruim een kwartier later stappen we uit nabij het centrum van Coburg. We lopen vandaag op Google Maps en een papieren wandelkaart, weer eens wat anders dan met de Garmin-gps die we normaal gebruiken. De gps staat wel aan tijdens het wandelen, zodat we kunnen traceren waar en hoeveel we gelopen hebben. We zullen zien of Google Maps een beetje leuke route voor ons in petto heeft. Het centrum van Coburg (41.000 inwoners, inclusief de ingelijfde dorpen in de omgeving) is erg mooi, hier moeten we zeker nog een keer terugkomen! Er ligt inderdaad geen sneeuw meer hier, op wat kleine overgebleven hoopjes na. Rob ziet een flinke roofvogel net buiten Coburg en Brigitte spot een eekhoorn en niet veel later zien we dan eindelijk de eerste ree van deze week (en de laatste zo blijkt achteraf). We worden door Google Maps af en toe paadjes opgestuurd dat je je afvraagt of het echt wel een pad is, maar het levert een interessante route op en we komen toch steeds terecht waar we terecht willen komen.

Na ruim 7 kilometer wandelen door agrarisch gebied komen we door het plaatsje Grub am Forst. We vinden er een bankje en eten er onze broodjes, gekookte eieren en een kop thee. Als we iets doorlopen, komen we bij Forsthub, niet veel meer dan zo’n 20 woningen en onderdeel van de gemeente Grub am Forst. Dan volgt er bos tot net voor Schney. Daar zijn we rond 14.00 uur en dan hebben we bijna 17 kilometer gewandeld. Het was een leuke route en zonder sneeuw loopt het toch een stuk beter hebben we gemerkt! Op naar Oberhof weer in Thüringen, daar hebben we een slaapplaats gereserveerd bij Pension 810 M wat verwijst naar de hoogte waarop het pension ligt. Zonder problemen bereiken we na een uur rijden dit wintersportplaatsje. We zijn iets te vroeg, we mogen er officieel pas om 16.00 uur in, maar we worden welkom geheten door de vrouw des huizes. Het is een groot huis met een aantal kamers voor gasten waar wij er een van gehuurd hebben. We mogen gebruik maken van de gemeenschappelijke keuken. Als we naar buiten gaan, is het gaan sneeuwen en niet zo’n beetje ook. Ook is het inmiddels donker en het waait flink, dus je waant je op sommige momenten in een sneeuwstorm. Echte gezellige kroegen lijken ze hier niet te hebben en veel horeca is dicht op woensdag. We belanden bij restaurant Cortina waar we na de thee aan de bier, wijn en pizza gaan en later komen er nog Käsespätzle, Bauernpasta en hirschkalbsbraten op tafel. We verlaten restaurant Cortina in de hoop toch nog een leuke kroeg te vinden. Dat blijkt toch niet mee te vallen en het sneeuwt ook nog steeds, dus onze zoektocht zijn we al snel beu. Het wordt Italiaans restaurant Da Salvatore waar ze het geen probleem vinden dat we alleen wat willen drinken. Ze schenken er een goede fles wijn, zo goed dat we nog een tweede bestellen, iets waar we morgen ongetwijfeld spijt van zullen hebben. Het wandelen zit er voor deze vakantie op. De komende dagen zullen we in Düsseldorf slapen.

14 december:

We worden wakker in een witte wereld. Eerst maar eens wat koffie en thee drinken in de keuken van het huis. We wandelen naar de bakker voor wat verse broodjes. Iedereen is bezig zijn stoep zo goed als mogelijk sneeuwvrij te maken. Als we ontbeten hebben, ontdoen we eerst de auto van een grote lading sneeuw. Anders kunnen we niet inpakken en wegrijden. Er ligt veel sneeuw op de wegen in en rond Oberhof en we rijden heel langzaam en voorzichtig naar snelweg A4. We lunchen onderweg in Soest bij de Ratskeller met hertengoulash, boerenkool en schnitzel, niet slecht voor een lunch! Om 16.00 uur zijn we bij Hotel Rubin in Düsseldorf waar we de komende drie nachten zullen slapen. Het is een klein kwartier lopen naar de Altstadt waar diverse kerstmarkten zijn. We drinken uiteraard een glühwein, dat hoort op een kerstmarkt en gaan verder op zijn Duits door Bratwurst met een broodje te eten. We zoeken een lokale kroeg op waar de drankprijzen nog leuk zijn en waar ze gezellige muziek van veelal Duitse makelij, op hebben staan. Een prima dag zo.

15 december:

Vandaag pakken we de trein naar Keulen, dat is zo’n 25 minuten. Als er één Duitse stad beroemd is om zijn kerstmarkten, dan is het wel Keulen. Ter plekke vinden we het een klein beetje tegenvallen. Het ligt wat verder uit elkaar allemaal dan in Düsseldorf, het weet ons niet heel erg te bekoren. We wandelen door het centrum van de stad, pikken toch enkele kerstmarkten (waar we lunchen met boerenkool) en wat winkels (waaronder de Globetrotter, een hele grote outdoorzaak) mee en hebben het dan eigenlijk wel gezien. Terug naar Düsseldorf, waar we de rest van de middag poolbiljarten en vervolgens heerlijk Indiaas eten.

16 december:

Deze zaterdag is het goed weer en dat benutten we door een stadswandeling te doen in Düsseldorf. We zien het lokale leven, wat interessante architectuur en een aardig stuk langs de Rijn. Na afloop lunchen we bij Extrablatt in het centrum en dan brengen we een bezoek aan K21, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, het museum voor moderne kunst. We vinden de meeste kunst niet super, maar dat is meestal in musea voor moderne kunst. Er zit ook echter altijd wel iets leuks bij. Nu we cultuur gesnoven hebben, mogen we een kroeg opzoeken. De dames darten wat potjes en dan wordt het tijd voor diner, dit keer bij Viet-Nam Streetfood. Dat smaakt prima! Nog een afzakkertje in een kleine kroeg om de hoek van ons hotel en dan zit de zaterdag er op. Morgen rijden we weer naar De Meern. De week liep door de vele sneeuw die er lag wat anders dan we gepland hadden, maar we hebben het prima naar ons zin gehad. In 2018 zullen we wel weer op pad gaan, dan hopen we het “gat” tussen Trusetal en Coburg te dichten.

Nog even het laatste nieuws bekijken in de trein naar Coburg

Nog even het laatste nieuws bekijken in de trein naar Coburg

Ketschentor in Coburg

Ketschentor in Coburg

Bianca test haar nieuwe wandelschoenen

Bianca test haar nieuwe wandelschoenen

Zicht op Grub am Forst

Zicht op Grub am Forst

Grub am Forst

Grub am Forst

Bij gebrek aan sneeuw

Bij gebrek aan sneeuw

Pauze aan de Lichtenfelserstrasse in Grub am Forst

Pauze aan de Lichtenfelserstrasse in Grub am Forst

Komt er een enge man op ons af in het bos? Oh nee, het is Rob...

Komt er een enge man op ons af in het bos? Oh nee, het is Rob…

Bijna weer in Schney

Bijna weer in Schney

Oberhof Pension 810 M

Oberhof Pension 810 M

Echt winterweer!

Echt winterweer!

Lekker eten bij Italiaans Restaurant Cortina in Oberhof

Lekker eten bij Italiaans Restaurant Cortina in Oberhof

Reuzenrad op de Rheinuferpromenade

Reuzenrad op de Rheinuferpromenade

In het centrum van Keulen

In het centrum van Keulen

Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen K21

Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen K21

Links het Colorium en rechts het Roggendorf-Haus

Links het Colorium en rechts het Roggendorf-Haus

Langs de Rijn in Düsseldorf

Langs de Rijn in Düsseldorf

Reuzenrad op de Rheinuferpromenade

Reuzenrad op de Rheinuferpromenade

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.