Etappe 4: Lunteren – Stroe


Etappedetails

Etappenummer 4
Datum 2 juli 2016
Provincie Gelderland
Land Nederland
Startpunt Treinstation, Lunteren
Eindpunt Busstation Wittenberg, Stroe
Afstand in kilometers 21
Laagste en hoogste punt van de etappe in meters 11/43
Weer Maximum temperatuur: 18 graden

Windrichting en -kracht: ZW, 4

Weertype: veel bewolking, zo nu en dan zon, wat regen met soms een fikse bui

Horeca onderweg, nabij route Petite-Restaurant ’t Spinnewiel, Veluweweg 142, 3774 BP Kootwijkerbroek

Restaurant De Landing, Wolweg 57, 3776 LN Stroe

Vervoer Auto naar Stroe, twee bussen en een trein naar Lunteren. Auto naar huis.

Verslag

Een stukje verder, maar toch niet dichterbij…

Er is de nodige regen voorspeld voor vandaag. Om die enigszins te ontlopen vertrekken we een uur eerder dan we van plan waren. Om even over achten zitten we in de auto op weg naar busstation Wittenberg in Stroe. Onderweg regent het al, dat was toch pas na 11 uur de verwachting? We krijgen al diverse WhatsApp-berichten: “gaan jullie wel wandelen, want het gaat regenen en de lucht is hier pikzwart?” We laten ons niet kisten door wat spetters, we zijn niet van suiker!

De auto kunnen we kwijt op de carpool direct bij het busstation. Het is niet ver naar Lunteren, maar we moeten met 2 bussen en een trein met nauwelijks overstaptijd dus het luistert nogal nauw. Bus 1 vertrekt keurig op tijd, bus 2 een paar minuten te laat en we moeten rennen om op station Barneveld-Noord de trein te halen. Het is maar een paar minuten van de bushalte naar het treinperron, maar wel inclusief beklimming van een stalen constructie. Uithijgend zitten we in de trein, maar het is gelukt!

We lopen vandaag in noordelijke richting, ondanks dat Athene in zuidoostelijke richting ligt. Dat doen we om aansluiting te gaan vinden met het Marskramerpad die Brigitte en Rob nog af willen maken. Vanuit het eindpunt van vandaag zullen we in twee etappes via Apeldoorn naar Deventer wandelen. Daar pakken we het Marskramerpad op tot aan Bad Bentheim net over de grens voorbij Oldenzaal.

Als we nog geen drie kilometer gewandeld hebben met het windje in de rug vallen de eerste druppels uit de donkere wolken die we al een tijdje zagen. We trekken onze regenbestendige (dat hopen we tenminste) jasjes aan, beschermen onze rugzakken met een hoes en lopen weer verder. Al snel gaat het gedruppel over in serieuze regen en daarna komt het twintig minuten met bakken uit de hemel. De jasjes houden zich goed, maar onze broeken zijn doorweekt en via de broeken worden onze sokken ook drijfnat. Binnenkort maar eens op zoek naar serieuze regenbroeken.

We zien vandaag veel boerderijen en akkerland en veel vrijstaande huizen waar duidelijk niet het armste deel van de Nederlandse bevolking woont. We zitten iets ten oosten van Barneveld, maar veel kippenfokkerijen zien we niet. Wel schapen, koeien, paarden, een verdwaald hert en de nodige geiten. En grommende en soms blaffende honden, want de huizen worden goed bewaakt. Ook veel zwaluwen trouwens, maar dat blijkt dit jaar geen garantie voor een mooie zomer… Hoeveel zwaluwen heb je nodig voor barbecueweer??

We hebben bedacht om bij cafĂ© Wessel in Kootwijkerbroek te lunchen. Als we daar aankomen, blijkt het gesloten vanwege de KWB-dagen. KWB staat uiteraard voor Kootwijkerbroek. Ongetwijfeld lokaal een hele happening, maar daar zien we dan weer niets van. Een stukje verder op de route, nabij Garderbroek, komen we bij Petite-Restaurant ’t Spinnewiel. Een cafetaria, maar net iets uitgebreider. Het is er best druk voor een zaterdagmiddag, maar de meeste bezoekers komen hun bestelling afhalen dus er is ruimschoots plek om te zitten.

We zitten al ruim over de helft van de ongeveer 21 kilometer die we vandaag lopen en met de nieuw opgedane energie vervolgen we onze weg. Stroe is niet ver meer en als we daar eenmaal zijn, dan is het nog maar een paar kilometer naar onze auto. Nog meer boerderijen, koeien die ons interessant vinden en zo nu en dan een nogal donkere wolk links of rechts van ons vergezeld van wat gerommel van onweer. Wij houden het echter droog en zijn weer aardig opgedroogd door de zon…. totdat we Stroe net voorbij zijn. Het gaat weer serieus regenen en we hebben weinig zin opnieuw door en door nat te worden terwijl we nog maar 3 kilometer hoeven. Om dat te voorkomen drinken we een pre-aankomstdrankje bij restaurant De Landing.

De regen trekt weer weg en we vervolgen onze weg. We gaan onder de A1 door en lopen nog een stuk langs de Majoor Mulderkazerne. Niet veel later naderen we de carpoolplaats waar onze auto netjes op ons heeft gewacht. De volgende wandeldag loopt naar Apeldoorn en zal grotendeels uit bos bestaan. Zo blijft het gevarieerd qua landschap. Voor je het weet zijn we in Athene…

 

Foto’s

Springzaad, leuk om mee te spelen!

Springzaad, leuk om mee te spelen!

Donkere wolken pakken zich tezamen

Donkere wolken pakken zich tezamen

Op zijn hoede

Op zijn hoede

Logisch, bij Barneveld in de buurt

Logisch, bij Barneveld in de buurt

Gemeente Barneveld

Gemeente Barneveld

Wat een rare aardappels!

Wat een rare aardappels!

Selfie met koeien

Selfie met koeien

Tijd voor de lunch

Tijd voor de lunch

Gaat het nou weer gieten?

Gaat het nou weer gieten?

Wat zijn dat voor vreemde snuiters? (denken zij..)

Wat zijn dat voor vreemde snuiters? (denken zij..)

We naderen het eindpunt van deze etappe

We naderen het eindpunt van deze etappe

Het verdiende biertje na afloop

Het verdiende biertje na afloop

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.