Etappe 46: Burgkunstadt – Kulmbach

Rob's droom: zo'n groot insectenhotel

Etappedetails

 

Etappenummer 46
Datum 13 april 2019
Provincie/Deelstaat Beieren
Land Duitsland
Startpunt Burgkunstadt
Eindpunt Kulmbach
Afstand in kilometers 22,6
Laagste en hoogste punt van de etappe in meters 274/362
Weer Maximumtemperatuur: 6 graden

Weertype: Fris, maar droog

Horeca onderweg, nabij route
Vervoer Met de auto van onze slaapplek in Thurnau naar Kulmbach, met de trein naar Burgkunstadt. Na afloop door met de auto terug naar Thurnau.

Verslag

We rijden op vrijdag al naar onze slaapplek in Thurnau. Eerst Angèle (de zus van Rob) ophalen op station Ede-Wageningen en dan door richting Beieren. We doen enkele korte tussenstops om te tanken, te plassen en de benen te strekken. In het oosten van de deelstaat Hessen, nabij Fulda gaan we lekker lunchen bij Landgasthof Rhönblick in Künzell-Wissels. Bianca kiest iets met Grüne Soße, dat klinkt spannend. De ober kan bijna niet begrijpen dat wij er nog nooit van gehoord hebben: een specialiteit uit Frankfurt! Het blijkt uiteindelijk inderdaad om een groene saus te gaan, o.b.v. verse groene kruiden, crème fraîche, hardgekookte eieren, zure room, mosterd en nog een paar ingrediënten. Ze krijgt een grote sauskom vol groene saus bij haar aardappelen en vlees. Het is niet vies, maar ook niet heel lekker dus er wordt niet veel van gegeten. Ook dat vindt de ober maar raar. Maar ja, we krijgen wel meer niet op, want aan kleine porties doen ze niet echt in Duitsland!

Onderweg hebben we nog wat vlokken sneeuw gezien, hopelijk wordt het de komende week toch wat beter weer dan nu. De verwachtingen zijn gelukkig goed. Eerst nog koel, maar later in de week steeds wat warmer en veel zon. Einde middag arriveren we bij Ferienwohnung Hacker in Thurnau. Het is een enorm huis waarbij wij de bovenste verdieping hebben gehuurd, met eigen keuken, badkamer, wc, ruime woonkamer en drie slaapkamers. Het ziet er allemaal keurig uit en het is lekker ruim. Thurnau is een dorp van ruim 4000 inwoners, waar niet heel veel te beleven is. Het heeft echter precies wat wij nodig hebben: twee supermarkten, een paar bakkers en wat horeca. En het is vooral ook handig gelegen als uitvalsbasis voor onze wandelingen de komende dagen.

We doen wat boodschappen bij Edeka Unger, koken en eten een simpele maar smaakvolle pasta en wandelen dan nog wat door het centrum van het dorp. Er is een niet onaardig slot midden in Thurnau waar je kunt logeren en waar feesten, partijen en evenementen worden gehouden. Er is ook een klein meer waar je langs kunt wandelen met direct ernaast een restaurant wat er wel goed uit ziet. Er is vanavond een besloten feest, eens kijken of we hier de komende dagen een keer kunnen eten. We wandelen nog wat verder en we zien een enorme minibieb midden in het dorp, dat is leuk en we nemen er een kijkje. Je kunt gewoon staan in het gebouwtje! We belanden uiteindelijk in café Bayer op de Rathausplatz. Het is er niet al te druk, behalve in één ruimte waar voetbal op de t.v. is. Nürnberg speelt thuis tegen Schalke en beide teams staan er niet al te goed voor in de competitie. We gaan na enkele drankjes weer weg nog voor het 1-0 voor de lokale trots Nürnberg wordt. Helaas voor hen maakt Schalke snel daarna gelijk en blijft het 1-1. Tijd om ons bed op te zoeken, morgen begint het wandelen.

Na een prima nachtrust regelt Rob de broodjes bij Schleichers Backhaus op een paar minuten lopen van ons huis. We hebben een eierkoker en dat blijkt een succes: we krijgen allemaal een uitstekend eitje. Op naar Kulmbach waar om 8:09 uur de trein vertrekt naar Burgkunstadt. Kulmbach is een wat grotere plaats waar we niet gratis bij het station kunnen staan. 800 meter verderop kan dat wel en zo sparen wij sloebers 2,70 Euro uit. Toch al snel minstens een halve liter bier in deze contreien, haha. Soms zien we dagenlang vrijwel geen dieren, nu beginnen we gelijk al met een ree en twee konijnen of hazen (die kunnen we slecht uit elkaar houden). De temperatuur is laag, slechts 6 graden wordt het vandaag, maar omdat we lekker doorwandelen en er nauwelijks wind staat met flink wat zon, voelt het al snel aangenaam aan. Zelf Bianca begint al snel met het uittrekken van een laagje, dat zegt al genoeg! We kruisen vandaag diverse keren de rivier de Main. De Main begint bij Kulmbach en stroomt van oost naar west door Noord-Beieren (Franken) en het Rijn-Main-Gebied. We lopen over paden door weilanden, hier en daar wat kleine stukjes bos en relatief veel water dus. Het is wel heuvelachtig, maar geen reusachtige klimmen. Onderweg zien we heel veel paasversieringen. Vergeleken met Nederland doet men hier heel erg veel aan Pasen. Een groot deel van de huizen heeft wel iets in de tuin of voor een raam staan en meestal allebei. Bij Theisau is de lokale bevolking de kinderspeelplaats aan het schoonmaken en opknappen. Het leek hen wel aardig als wij een handje zouden meehelpen. Gelukkig was het grappig bedoeld, want wij hebben een andere missie: Kulmbach bereiken!  In Maineck, het volgende dorpje, is het tijd voor een stop. We maken gebruik van een handig bankje. Niet iedereen heeft zijn eitje op, dus er wordt druk gepeld. Een boterham en een kopje soep of thee erbij en we zijn er weer helemaal klaar voor. Schwarzbach bei Kulmbach is ons volgende tussendoel, dan volgt Wernstein. Daarna nog een klein stukje omhoog tot het hoogste punt van de dag, een stukje bos en dan zijn we al in Burghaig wat aan de noordkant van de (Weißer) Main ligt. Daar kun je Kulmbach al zien liggen aan de zuidoever van de rivier.

We wandelen Kulmbach in en zien daar opnieuw een minibieb, nu wel een minibieb van nog altijd groot, maar ietwat normaler formaat. We hebben we een drankje verdiend en nuttigen die bij Stadtschänke Kulmbach op de Holzmarkt. Op zondag zijn alle winkels dicht in Thurnau dus kopen we nog wat in de supermarkt. We kunnen vanavond niet terecht bij restaurant Schlossbräu am See. Ze zijn helemaal volgeboekt. We reserveren wel alvast voor morgen en maken sambal goreng boontjes met gebakken aardappelen, het kan slechter! Daarna luisteren we nog wat muziek in ons verblijf en nemen we nog een kijkje in de kroeg waar we gisteravond ook al waren. Nu is er geen voetbal en is het wel erg rustig. Al met al een prima eerste dag, op naar onze zondagwandeling!

Groen is vast gezond

Groen is vast gezond

Iedereen is nog fris en fruitig

Iedereen is nog fris en fruitig

Geen minibieb, maar een megabieb!

Geen minibieb, maar een megabieb!

Thurnau

Thurnau

Kaartjes kopen

Kaartjes kopen

Zus en broer

Zus en broer

Daar gaat ons moyenne...

Daar gaat ons moyenne…

Rob's droom: zo'n groot insectenhotel

Rob’s droom: zo’n groot insectenhotel

Lekker aan een gekookt eitje

Lekker aan een gekookt eitje

Spiderman

Spiderman

Een licht glooiende landschapsmix

Een licht glooiende landschapsmix

Wat een knapperds hè?!

Wat een knapperds hè?!

Nee, daar woon ik niet

Nee, daar woon ik niet

Brem

Brem

Kulmbach centrum

Kulmbach centrum

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.