Etappe 53: Oberwildenau – Nabburg

Aan de wandel

Etappedetails

 

Etappenummer 53
Datum 20 april 2019
Provincie/Deelstaat Beieren
Land Duitsland
Startpunt Oberwildenau
Eindpunt Nabburg
Afstand in kilometers 23,3
Laagste en hoogste punt van de etappe in meters 375/488
Weer Maximumtemperatuur: 22 graden

Weertype: Zonnig

Horeca onderweg, nabij route Gasthof Sperl, Bahnhofstrasse 24, Wernberg-Köblitz
Pizzeria/Eiscafé Tre Scalini, Oberer Markt 1, Nabburg
Vervoer Met de auto naar Nabburg. Met de trein naar Oberwildenau. Na afloop  met de auto terug naar Windischeschenbach.

Verslag

Vandaag staat de laatste en tevens langste etappe op het programma: van Oberwildenau naar Nabburg. Een etappe van ruim 23 kilometer en met de meeste stijgmeters van de hele wandelvakantie ook. Maar dat gaat naar verwachting geen problemen opleveren, want we zijn inmiddels goed ingelopen en het weer is perfect: zonnig en 22 graden vanmiddag. We moeten in Nabburg op perron 4 zijn, maar het hek is dicht en dat gaat pas open als de trein er aan komt. Het is ons nog niet helemaal duidelijk wat het nut daarvan is. We stappen in Oberwildenau de trein uit en de eerste twee kilometers zijn simpel: vlak en met een goede ondergrond. Daarna wordt het even serieus klimmen. Voordat we klim twee aanvallen drinken we koffie in Gasthof Sperl in Wernberg-Köblitz. Servus is een groet die in deze regio vaak wordt gebruikt. Even een stukje Wikipedia: Servus is een Latijnse begroeting. Het staat letterlijk voor dienaar of slaaf en betekent dus zoveel als “tot uw dienst”. Met servus groet men vriendschappelijker dan bijvoorbeeld met het formelere goede dag. Men kan het woord zowel bij verwelkoming als bij afscheid gebruiken. De groet komt vooral in het zuiden voor en is gebruikelijk in een strook van Saarland tot Hongarije en het noordwesten van Roemenië, maar eveneens in Polen en Kroatië. In Oostenrijk en Tirol is servus de gebruikelijke begroeting.Weer wat geleerd! Een kilometer of twee verderop, net voordat we een bos inwandelen, etten we een broodje op een bankje. Er zitten veel muggen in het bos, dat is wat minder, maar we slaan ons er letterlijk en figuurlijk wel doorheen.

In Untersteinbach (gemeente Pfreimd) worden we door jongelui met ratels onthaald. Het “kleppen” is hier nog een traditie voor . In de dagen voor Pasen ratelen de misdienaars wat af in de dorpen hier en ontvangt men geld (vroeger vaak eieren) van (gelovige) bewoners. We volgen plotseling blijkbaar de Japanse route, want overal zien we een wandelteken in de vorm van een wit vlak met rode stip. We zien ook nog een ringslangetje. Rob schrikt zich een hoedje omdat Bianca opeens “pas op” roept. Hij (het waarschijnlijk volstrekt ongevaarlijk slangetje) maakt zich echter snel uit de voeten, we hebben geen tijd om een fatsoenlijke foto te nemen. Het blijft gaaf om een slang in het wild tegen te komen!

Op 900 meter voor ons eindpunt in Nabburg gaan we zitten bij Pizzeria/Eiscafé Tre Scalini. Rob en Brigitte nemen ijs en bier, Bianca pasta en wijn. Verschil mag er zijn. We lopen nog even door tot aan onze auto en dan zitten de wandelkilometers van deze vakantie er al weer op. We pakken in ons appartement de meeste spullen al weer in en ruimen het huis enigszins op. Allemaal onder de douche en we zijn klaar voor de avond. We gaan terug naar Schlosshof Zoigl bij de familie Weiss waar we wat eten en drinken. We gaan wederom vroeg slapen, zo rond 21:00 uur. Zondagochtend rijden we weer terug naar Nederland waarbij we nog een lunch doen net voor de Nederlandse grens. We eten bij Restaurant Steakhaus Rustika in Nettetal-Kaldenkirchen. Niet slecht!

Foto’s

Aan de wandel

Aan de wandel

Boom

Boom

Centric-reclame

Centric-reclame

Droog

Droog

1000

1000

Lichte daling

Lichte daling

Weer op krachten

Weer op krachten

Op naar het bos

Op naar het bos

Gezellige berm

Gezellige berm

Geel

Geel

Rathaus

Rathaus

Ratelen

Ratelen

Weer gered

Weer gered

Ga je eens scheren!

Ga je eens scheren!

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Mjammie

Mjammie

Smikkelen

Smikkelen

Op de terugweg, de dag erna

Op de terugweg, de dag erna

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.