Etappedetails
Etappenummer | 6 |
Datum | 23 juli 2016 |
Provincie | Gelderland – Overijssel |
Land | Nederland |
Startpunt | Apeldoorn CS |
Eindpunt | Deventer CS |
Afstand in kilometers | 19,894 |
Laagste en hoogste punt van de etappe in meters | 3/18 |
Weer | Maximum temperatuur: 25 graden
Windrichting en -kracht: NNW, 2 Weertype: eerst vrij veel bewolking, later steeds meer zon |
Horeca onderweg, nabij route | De Vier Seizoenen, Kerklaan 1, Twello
De Waardige Waard, Dorpsstraat 23, Twello Heel veel horeca in het centrum van Deventer |
Vervoer | Auto naar Deventer, trein naar Apeldoorn. Auto naar huis. |
Verslag
Vandaag gaan er weer twee gastlopers met ons mee: Angèle, de zus van Rob en Joke, de tante van Rob. Al vroeg meldt Joke zich in De Meern en na een rit van ongeveer een uur arriveren we per auto in Deventer. Vlakbij het station ligt de Centrumgarage, daar kun je voor 8 Euro je auto de hele dag stallen. De trein naar Apeldoorn doet er maar tien minuten over en rond 9:40 uur staat Angèle al te wachten op ons. De eerste kilometers lopen nog door de stadse omgeving van Apeldoorn. Via de Sophialaan, Molenstraat en Deventerstraat komen we op de Veenhuizerweg die ons de stad uitleidt onder de A50 door. We zien eerst nog in een straat diverse roze gebreide lantaarnpalen en vragen ons af wat dit te betekenen heeft. Achteraf bedenken we ons dat dit natuurlijk nog te maken heeft met de Giro d’Italia die hier in het voorjaar van 2016 startte en heel Apeldoorn toen op zijn kop zette.
Zien we in eerste instantie niet het mooiste deel van Apeldoorn, langs de Veenhuizerweg is het autoluw en een stuk fraaier, hoewel hele mooie huizen afgewisseld worden door vrij nieuwe huizen met een architectuur waar je je vraagtekens bij kunt zetten. We merken op dat we inmiddels meer dan 100 kilometer op weg zijn richting Athene. Op het grote geheel is het niet veel, maar het begint wat te lijken! Na het viaduct onder de A50 volgen we de Woudhuizerweg en de Woudweg, links van het spoor wat van Apeldoorn naar Deventer loopt. Het is landelijk op weg naar het plaatje Teuge, bekend van het vliegveld, waar we echter net niet komen op onze route. We slaan rechtsaf een kleine straat in, maar er staat overal “Eigen weg” en “Verboden toegang Artikel 461 Wetboek van Strafrecht“. We besluiten maar om terug te gaan en een andere weg te kiezen. Niet omdat we zo bang zijn voor een eventuele geldboete die toch nooit opgelegd zal worden, maar we komen voor een gezellige wandeling en hebben weinig trek in een eventuele discussie met een bewoner die formeel in zijn recht staat. Er lijkt een autosloperij te zitten en dan is het helemaal maar de vraag wat voor mensen je aantreft en of je daarmee wilt discussiëren. Het ommetje is nog geen 200 meter extra en zo zien we tenminste meer van de Groote Wetering als we over de Stationsweg lopen.
De Bottenhoekseweg en de Leemsteeg leiden ons door agrarisch gebied naar de Zonnenbergstraat. In tegenstelling tot de vorige etappe komen we vandaag helemaal geen bos tegen. We zijn de Veluwe duidelijk voorbij. In de verte zien we de kerk van Twello al liggen als we een tuin vol poppen en spandoeken zien. Ditje is een vrouw die op de Zonnenbergstraat woont en vandaag Sarah ziet. En dat moet iedereen weten in de stijl van Sinterklaasgedichten. Aan de rand van Twello ligt aan de westkant een prima wandelpad wat naar het centrum leidt. Het is mooi lopen daar, ware het niet dat er nogal wat steekvliegen zijn die ons niet met rust laten. Na meerdere steken zijn we het zat en smeren we ons in met DEET. Dat lijkt te helpen, want we worden niet meer geprikt, hoewel het ook zo maar eens zou kunnen zijn dat het bereiken van de bebouwde kom van Twello een flink handje helpt. De Martinusweg brengt ons bij onze lunchplek: De Vier Seizoenen. We lopen gemiddeld wat sneller dan de etappes hiervoor. Behalve de prima ondergrond zal ook het straffe tempo van Joke daar mee te maken hebben. Ze wandelt veel en heeft er stevig de pas in, maar wij geven natuurlijk geen krimp 😉
Als de uitsmijters e.d. weer naar binnen zijn gewerkt en we onze weg noordoostelijk vervolgen, blijkt dat het centrum van Twello best gezellig en toeristisch is en dat Twello ook groter is dan we dachten. Het heeft overigens zo’n 16.000 inwoners en valt onder de gemeente Voorst. De zon breekt steeds meer door als we de IJssel naderen. De IJssel vormt een natuurlijke grens tussen Gelderland en Overijssel, hoewel de Deventer-wijk De Worp/Hoven ten zuiden van de IJssel ook bij Overijssel hoort, ongetwijfeld uit praktische overwegingen. Overijssel is na Utrecht en Gelderland de derde provincie die we aandoen. We nemen het Hovenpad langs de spoorbrug en komen over de IJssel aan de westkant het centrum van Deventer binnen. Langs de IJssel wandelen we naar de Nieuwe Markt tegenover de plek waar je met het pontje aankomt als je de auto aan de overkant parkeert. We kiezen voor de route naar het centrum via de Waterstraat om nog even een blik te kunnen werpen op de woning waar we begin dit jaar al eens sliepen voor een weekend Deventer. Dan is het nog maar een klein stukje door gezellig drukke straatjes naar de Brink. Daar is vandaag weer markt en bij “Dutch Foodbar” Hollands Glorie zitten twee vrienden van ons, Richard en Ingrid, ons al op te wachten. Het duurt dan niet lang meer voor er lekkere drankjes voor onze neuzen staan.
Binnenkort wandelen we enkele dagen na elkaar en gaan we van Deventer, via Lettele en Holten naar Rijssen. Vanaf nu, tot aan Bad Bentheim, volgen we het Marskramerpad.
Foto’s