Etappe 62: Deggendorf – Osterhofen

Kreuzweg Kalvarienberg in Deggendorf

Etappedetails

 

 

Etappenummer 62
Datum 22 september 2020
Provincie/Deelstaat Beieren
Land Duitsland
Startpunt Deggendorf
Eindpunt Osterhofen
Afstand in kilometers 24,5
Laagste en hoogste punt van de etappe in meters 305/414
Weer Maximumtemperatuur: 26 graden
Weertype: overwegend zonnig
Horeca onderweg, nabij route Heel veel horeca bij de start in Deggendorf en voldoende horeca in Osterhofen. Let op: in Osterhofen is veel horeca tussen lunch en diner gesloten.
Vervoer Met de auto naar station Osterhofen. Met de trein naar Deggendorf met een overstap te Plattling. Na afloop met de auto terug naar Eging am See.

Verslag

Na een ontbijt met crackers en zuivel met mango, rijden we naar de Rewe-supermarkt in Eging am See om wat broodjes te halen. Het is al best druk zo rond 7 uur. Osterhofen is vandaag ons eindpunt en dus rijden we daarheen en parkeren onze auto op de gratis parkeerplaats naast het station. De enige kaartjesautomaat is stuk en ook in de trein is geen automaat om een kaartje te kopen. We moeten naar Deggendorf, met een overstap in Plattling. We wachten op de conducteur, als die komt kopen we daar een kaartje, komt hij of zij niet dan hebben we een voordeeltje. Dat laatste is het geval, er komt niemand langs voor kaartcontrole of -verkoop. In Plattling is voldoende tijd om kaartjes te kopen naar Deggendorf, dat zit toch net wat prettiger in de trein. Brigitte gaat eerst even naar het toilet en vindt daar een mobiele telefoon. Als even later de conducteur onze kaartjes controleert, geven we de gevonden telefoon aan hem. Hij is er erg blij mee, want het is namelijk zijn eigen telefoon die hij na toiletbezoek had laten liggen.

Het station van Deggendorf ligt in het westen van de stad, in stadsdeel Schaching. We houden zuidoostelijk aan, kruisen de B11en wandelen een stukje door het fraaie centrum. Daarna gaan we flink stijgen richting en door het Deggendorfer Stadtwald am Geiersberg, een bosrijk gebied tegen Deggendorf aan. Als we daar weer uit zijn, komen we in Goldberg, een ander stadsdeeltje van Deggendorf. We lopen aan de noordkant van de Donau en dalen via Deggenau af naar autoweg A3 die hier parallel loopt aan de rivier. Eerst lopen we we een stuk ten noorden van de A3, daarna ten zuiden ervan, langs de Donau zelf die ons wat tegenvalt. Zo schön und blau vinden we hem niet niet.

We smeren een broodje bij een bankje en zien onderweg veel fietsers. Het is er ook weer voor, maar we denken dat veel mensen een Donau-route volgen. We wandelen langs een klein meertje, de Griesweiher, waar we een man een roze stof in het water zien gooien en daarna rijdt hij weg op zijn brommer. Een verdachte situatie. Wat is dit voor een illegale lozing? We zullen het waarschijnlijk nooit weten, want we lopen verder naar Niederalteich. Dit plaatsje met ruim 1700 inwoners ligt, achter een dijk, direct aan de Donau. Wij wandelen vooral op en naast de vele dijken die hier liggen. In 2013 waren er grote overstromingen in deze regio toen er hoogwater stond in de Donau, daarna kwam er een groot project van de grond om het gebied veiliger te maken. Daar zijn ze nu nog mee bezig. We blijven de rivier volgen door akkerlandschap en net voor Winzer kruisen we de Donau voor de laatste kilometers in zuidwestelijke richting tot aan Osterhofen via Polkasing en Ruckasing.

Osterhofen blijkt een leuk stadje. Het tijdstip waarop wij arriveren, zo rond 14.00 uur, is echter niet zo handig als je wat wilt eten en/of drinken. Veel horeca is alleen open tot 14.00 uur en gaat dan weer rond 17.00 uur open. We gingen al zitten op een terras bij een Italiaan, maar helaas, de keuken is al dicht. Het station zit nog een stukje buiten het centrum, daar staat onze auto keurig voor ons klaar. We doen eerst maar eens boodschappen bij de Netto in Eging am See en gaan dan terug naar ons huisje en eten daar wat nootjes, chips en een kop kippensoep. Op het park zit nog een restaurant vlakbij het restaurant waar we al eerder aten (wat niet geweldig was). Dit keer gaan we eten bij Erdinger Urweisse Hütt’n zum Hannes. De pizza’s die we er eten zijn prima.

Foto’s

Voor de gevallenen in WO I en II, in Deggendorf-stadsdeel Schaching

Voor de gevallenen in WO I en II, in Deggendorf-stadsdeel Schaching

Deggendorf-centrum

Deggendorf-centrum

Kreuzweg Kalvarienberg in Deggendorf

Kreuzweg Kalvarienberg in Deggendorf

Tussendoorkijkje naar de Donau

Tussendoorkijkje naar de Donau

Boerenlandschap

Boerenlandschap

Maïs, je ziet het overal

Maïs, je ziet het overal

Niederalteich

Niederalteich

Altijd gezellig

Altijd gezellig

En Adam sloeg Eva met de suukerbiet'n veur de kont

En Adam sloeg Eva met de suukerbiet’n veur de kont

Uitzicht vanaf een dijk

Uitzicht vanaf een dijk

An der schönen blauen Donau

An der schönen blauen Donau

T-shirtweer

T-shirtweer

Asters

Asters

Welkom in Osterhofen

Welkom in Osterhofen

Altstadt in Osterhofen

Altstadt in Osterhofen

Niet veel horeca open in Osterhofen rond 14:00 uur

Niet veel horeca open in Osterhofen rond 14:00 uur

Erdinger Urweisse Hütt'n zum Hannes in Ruberting

Erdinger Urweisse Hütt’n zum Hannes in Ruberting

Oh... Pizza!

Oh… Pizza!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.