Etappe 63: Osterhofen – Vilshofen

Wanneer gaat het regenen?

Etappedetails

 

 

Etappenummer 63
Datum 23 september 2020
Provincie/Deelstaat Beieren
Land Duitsland
Startpunt Osterhofen
Eindpunt Vilshofen an der Donau
Afstand in kilometers 17,7
Laagste en hoogste punt van de etappe in meters 298/319
Weer Maximumtemperatuur: 18 graden
Weertype: regenachtig
Horeca onderweg, nabij route Bij het station in Osterhofen zit horeca. Onderweg enkele gelegenheden in Künzing en Pleinting. In Vilshofen an der Donau veel horeca in het centrum, bijvoorbeeld:
Flamenco, Bodega, Tapas & More, Donaugasse 16, Vilshofen an der Donau, Duitsland
Vervoer Met de auto naar station Vilshofen an der Donau. Met de trein naar Osterhofen. Na afloop met de auto terug naar Eging am See.

Verslag

We hebben voldoende tijd om de trein te halen in Vilshofen an der Donau, maar bij snelweg aangekomen rijdt Rob richting Deggendorf. Na een paar minuten bedenkt hij dat dit niet de goede richting is. Bij de eerstvolgende afslag gaan we eraf en rijden hetzelfde stukje snelweg weer terug. Net voor 7:00 uur zijn we bij het station waar de trein om 7:00 uur vertrekt naar Osterhofen. Het is best een aardig grote plaats Vilshofen en dit betekent ook dat je niet overal mag parkeren en bij het station al helemaal niet gratis. Voordat we weten waar we wel mogen staan en hoe en waar we daarvoor kunnen betalen, rijdt onze trein al weg. Dan maar op ons gemak koffie drinken in de stationsrestauratie en de volgende trein nemen. Als we staan te wachten op de volgende trein, wordt Bianca aangesproken door iemand van het station. Ze staat net voor een witte lijn en dat mag natuurlijk niet!

Vandaag is het voor de verandering eens een koelere dag met ook de nodige regen. Rob heeft lenzen ingedaan, zo krijgt hij nooit een natte bril. De dames doen het daar waar nodig met petje en capuchon. Op het station van Osterhofen zien we een lange trein met nieuwe auto’s. Later onderweg (we lopen vandaag grotendeels in zuidoostelijke richting langs of nabij het spoor) zien we nog tweemaal een trein vol nieuwe auto’s. Mogelijk zit hier ergens een autofabriek in de omgeving? We zien een hazelworm (lijkt op een slang, maar is een pootloze hagedis), maar zijn te laat om hem op de foto te zetten. Hij (of zij) verdwijnt alweer in het hoge gras. Je moet op sommige paden goed opletten waar je je voet neerzet, want het wemelt van de naaktslakken. Die houden dan ook wel van dit regenachtige weer, dan gaan ze gelijk op pad. In het begin is het nog droog, maar na een paar kilometer begint het dan toch te regenen. Geen pijpenstelen, maar zo nu en dan hard genoeg om een hoes om de rugzak te doen en de jas lekker dicht te houden.

In een bushokje in Künzing maken we een broodje en drinken we wat. Als we aankomen regent het nog behoorlijk, maar wanneer we vertrekken is het redelijk droog (maar niet voor lang..). Eerst een paar kilometer door open gebied naar Pleinting. Dan komen we bij een watergeul. Die stelt weinig voor, maar we moeten eigenlijk aan de andere kant zijn en daar is hij dan weer net te diep en te breed voor. We wandelen er een stukje langs in de hoop en verwachting dat er ergens wel een punt komt dat we erover kunnen, maar dat is niet het geval. Rob bestudeert zijn Garmin GPS en werpt een blik op Google Maps. Als we een stukje naar rechts gaan en dan weer naar links, dan moet het goedkomen. En jawel, dat blijkt het geval.

Pleinting ligt weer aan de Donau en ze hebben ook hier een bushokje waar we droog wat kunnen eten. Even verderop is de weg opengebroken, ze zijn bezig met werkzaamheden. Met wat voorzichtig geslinger kunnen we er wel langs. Het wordt vast mooi hier binnenkort, maar we gaan daar niet op wachten. Op de oever van de Donau, links van de spoorlijn ligt de B-8, een grote regionale weg. Wij lopen rechts van de spoorlijn op de Alte Strasse waar het normaal rustig is. De B8 is echter afgesloten tussen Pleinting en Vilshofen, dus al het autoverkeer rijdt waar wij wandelen. We blijven netjes uiterst links lopen, dan komt het wel goed. Het is nog maar 6 kilometer via het gehucht Einöd en nabij Vilshofen gaat het autoverkeer alsnog een andere weg op en wordt het rustiger.

Bij Vilshofen spettert het nog wat en gaan we het spoor onderdoor via een tunnel. We gaan op zoek naar een tapasrestaurant in het centrum en vinden Flamenco, Bodega, Tapas & More op de Donaugasse. Ze zijn net open en we zijn in het begin de enige gasten. Met een lekker drankje en diverse goede tapas is het een prima lunch. Met onze buiken gevuld, lopen we nog wat door het centrum. De dames scoren nog wat boodschappen, geurtjes en ansichtkaarten en dan is het tijd om de laatste 1,5 kilometer naar de auto te wandelen. Terug bij het huisje kijken Brigitte en Bianca de film Perfect Match terwijl Rob zijn Marktplaats-boeken verlengt.

We wandelen nog wat over het park, maar het blijkt niet erg groot te zijn. We zijn zo overal geweest. Dan nog maar een drankje doen. Het wordt een fles Oostenrijkse rode wijn bij een restaurant van het park. Niks mis mee en het is weer opgeklaard dus we kunnen lekker in ons truitje op het terras zitten. Nog maar 1 wandeldag te gaan!

Foto’s

Eerst een bak koffie in de stationsrestauratie

Eerst een bak koffie in de stationsrestauratie

Mondkapje naar beneden om wat te eten

Mondkapje naar beneden om wat te eten

Veel langs het spoor

Veel langs het spoor

Slakken houden van nat weer

Slakken houden van nat weer

Staat er een mooie auto tussen?

Staat er een mooie auto tussen?

Wanneer gaat het regenen?

Wanneer gaat het regenen?

Echt koud is het niet, wel een beetje nat

Echt koud is het niet, wel een beetje nat

Bushokjes zijn welkom met dit weer

Bushokjes zijn welkom met dit weer

In de bush-bush

In de bush-bush

Lunch in weer een bushokje

Lunch in weer een bushokje

Tijd voor een kleine detour

Tijd voor een kleine detour

Je moet er van houden...

Je moet er van houden…

Eindbestemming van vandaag is in zicht

Eindbestemming van vandaag is in zicht

Een aperitief voor de tapas

Een aperitief voor de tapas

Tapas!

Tapas!

Vilshofen centrum

Vilshofen centrum

Brug over de Vils

Brug over de Vils

Bianca's nieuwste aanwinst voor haar rugzakje

Bianca’s nieuwste aanwinst voor haar rugzakje

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.