Etappe 68: Grieskirchen – Haiding

Plaatjes schieten

Etappedetails

Etappenummer 68
Datum 1 september 2022
Provincie/Deelstaat Opper-Oostenrijk
Land Oostenrijk
Startpunt Grieskirchen
Eindpunt Haiding
Afstand in kilometers 18,50
Laagste en hoogste punt van de etappe in meters 310/431
Weer Maximumtemperatuur: 20 graden
Weertype: lichtbewolkt, droog
Horeca onderweg, nabij route In Grieskirchen voldoende horeca
Haidinger Brauhaus, Bahnhofplatz 2, Krenglbach
Vervoer Met de auto naar station Haiding. Met de trein naar Grieskirchen. Na afloop met de auto terug naar ons appartement in Leonding.

Verslag

Vandaag de kortste wandeling, maar wel met de meeste hoogtemeters. We rijden naar Haiding, parkeren er onze auto, kopen een ticket en een klein kwartiertje later kunnen we onze benen testen vanaf Grieskirchen. Even een stukje door deze plaats in Opper-Oostenrijk met zo’n 5000 inwoners en na het tunneltje onder de provincialeweg 137 de eerste stijging van een meter of 40. Genoeg om Grieskirchen van boven goed te kunnen aanschouwen, inclusief het behoorlijk ruim opgezette zwembad. Er volgen enkele maisvelden en waar we volgens onze route rechtdoor zouden moeten loopt er geen pad. Met anderhalve kilometer omlopen via Hiering komen we toch weer op de route. Door naar Trattenegg en langs Haid zijn we sinds Hiering toch 100 meter gestegen. Rondom Falzberg opeens best wat auto’s, allemaal met oude mensen erin. Het lijkt erop dat ze wat verderop verzamelen voor een gezellige, gezamenlijke lunch. Ze hebben groot gelijk!

Zoals elke dag zien we vooral maisvelden en appelbomen, maar nu ook velden vol sojabonen. Ze zien er nogal verdord uit, maar de boontjes die erin zitten, zijn nog wel fris. Aan zonnebloemvelden is hier ook geen gebrek. We lopen zo’n 7 kilometer relatief hoog en hebben dan ook veel mooie uitzichten. Via gehuchten als Hochwimm en Aichet belanden we in Geisenheim. We willen onderhand wel even pauzeren, maar een lekker bankje wil maar niet komen. Maar opeens staan we voor een bankje, met koelkast! Een koelkast gevuld met koude drankjes en repen en koeken. Bedoeld voor passerende fietsers en wandelaars. Je kunt zelf bepalen hoeveel je wilt betalen. Wat een leuk initiatief! We nemen 2 flesjes drinken, leggen 3 Euro neer en schrijven wat in het gastenboek wat ook in de koelkast ligt. Daarna hebben we weer voldoende energie voor de laatste kilometers. Eerst naar Krenglbach en via de Ziegeleistrasse naar ons eindpunt, het station van Haiding. Het komt goed uit dat we deze etappe niet gisteren, maar vandaag lopen, want nu is het Haidinger Brauhaus open. Die zit naast het station en is alleen op donderdagen open. De eigenaar brouwt bier als hobby. Hij heeft een andere baan en op donderdag verkoopt hij warme worsten en zijn bier, waaronder bier die door hem zelf gebrouwen is. Het bockbier van Bianca smaakt zeer goed, ze neemt niet voor niets nog een 2e halve liter. Met een broodje worst erbij is het smullen geblazen voordat we de thuisreis aanvangen.

We frissen ons op en nemen bus 17 vanuit Leonding naar Linz. In Linz is vandaag tot en met zaterdag een wijnfeest. Vanaf de bushalte in Linz is het nog wel anderhalve kilometer lopen ernaartoe, maar het is zeer de moeite waard. Veel kraampjes, heerlijke wijnen en je kunt er ook jouw eigen wijnglas (ter plekke te koop) spoelen bij één van de “glasdouches”. Een gruwel voor Bianca die op een laboratorium werkt, maar dat is beroepsdeformatie. Er gaan wat snel de nodige wijntjes naar binnen en na thuiskomst liggen we dan ook al snel op bed. Dat krijg je op onze leeftijd…

Foto’s

Selfie time

Selfie time

Licht glooiend

Licht glooiend

Appels te over

Appels te over

Plaatjes schieten

Plaatjes schieten

Lappendeken

Lappendeken

Uit de hoogte

Uit de hoogte

Het bloemenvrouwtje

Het bloemenvrouwtje

Gewoon een gekoeld drankje voorhanden

Gewoon een gekoeld drankje voorhanden

Wanderkühlschrank

Wanderkühlschrank

Wandelroutes genoeg

Wandelroutes genoeg

Honingklaver

Honingklaver

Bosrank

Bosrank

Brood en bier geeft plezier

Brood en bier geeft plezier

Wijnfeest in Linz

Wijnfeest in Linz

Wijnglasdouche

Wijnglasdouche

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.