Etappe 1: Utrecht – Driebergen

Hollandse Waterlinie, Utrecht

Etappedetails

Etappenummer 1
Datum 10 april 2016
Provincie Utrecht
Land Nederland
Startpunt Domkerk, Domplein, Utrecht
Eindpunt Treinstation Driebergen-Zeist, Stationsplein, Driebergen
Afstand in kilometers 15,946
Laagste en hoogste punt van de etappe in meters 0/21
Weer Maximum temperatuur: 15 graden

Windrichting en -kracht: ONO, 2

Weertype: zonnig, licht bewolkt, droog

Horeca onderweg, nabij route Voldoende mogelijkheden bij startpunt en eerste kilometers te Utrecht

De Veldkeuken, Amelisweerd, Koningslaan 11A, Bunnik

Theehuis Rhijnauwen, Rhijnauwenselaan 16, Bunnik

Pannenkoeken- en lunchrestaurant Princenhof, Hoofdstraat 1, Driebergen-Rijsenburg

Ter hoogte van Bunnik is er de mogelijkheid om af te slaan en in het centrum iets te kopen/eten/drinken.

Vanaf station Driebergen-Zeist is het nog ongeveer 2,5 kilometer wandelen naar het centrum van Driebergen.

Openbaar vervoer Trein van station Driebergen-Zeist naar station Utrecht CS (4 keer per uur, reistijd 11 minuten)

Verslag

Op een zonovergoten dag ontmoeten we elkaar op het centraal station van Utrecht. Het is niet ver naar de Domtoren, waar we eigenlijk bovenop zouden moeten beginnen. Maar…, de Domtoren is niet open op zondagen dus een beklimming zit er niet in. Bianca betreurt dit het meest (NOT..). Eerst maar eens een kop koffie bij Brasserie Domplein. Dan is er geen ontkomen meer aan en zetten we ons gloednieuwe navigatiesysteem aan waar we de te lopen route in hebben gezet. De Garmin eTrex 35 Touch heeft het in het begin een beetje moeilijk. Waar wij keurig langs de Oudegracht lopen, lopen we volgens hem dwars door huizen en in de straten rechts van ons. Gelukkig weten we nu nog waar we wel lopen en ook waar we heen willen en we houden stug de koers vast die we in gedachten hebben. Na een paar kilometer laten we de drukte van de stad achter ons en gaan we richting Amelisweerd. We gaan onder de Waterlinieweg door en daar vindt het navigatiesysteem even geen satellieten meer door al dat beton boven ons hoofd. Het voordeel daarvan is dat hij direct daarna weer satellieten gaat zoeken en ook vindt. Vanaf dat moment weet de eTrex wel precies waar wij zijn. Gelukkig maar, niet voor niets dat apparaat aangeschaft!

Het wordt groen na het oversteken van de A27. We zien veel bunkers van de Hollandse Waterlinie. De zon doet goed zijn best, de eerste laagjes kleding gaan uit (bij die eerste laagjes blijft het overigens ook…). Niet alleen wij genieten van het zonnetje, ook moeder eend en haar kleintjes genieten volop en overal zien we verse knoppen en bloesem aan bomen en struiken. Het is lente, heerlijk! Na Fort Rhijnauwen krijgen we een flink stuk Jaagpad langs de Kromme Rijn richting Bunnik. Daar had Bianca gerekend op een lunch, maar door miscommunicatie is daar niet in voorzien. Het worden eigen boterhammen en zelfgemaakte gehaktballetjes op een bankje bij Bunnik in het zonnetje. Dat blijkt een aanvaardbaar en lekker alternatief. Rob heeft zijn ogen nogal vaak op zijn nieuwe navigatiespeeltje en veel minder op de weg. Hij ziet een steen van een paar centimeter over het hoofd en maakt een fraaie duikeling voorover. Gelukkig weet hij zich op te vangen met ietwat schade aan de handen, maar het navigatiesysteem en zijn broek (dat scheelt een appeltje er op naaien..) komen schadevrij uit de val.

Bij golfbaan Kromme Rijn verlaten we het water en lopen we redelijk parallel aan het spoor tussen station Utrecht en station Driebergen/Zeist. Maar voor we bij ons eindpunt arriveren, lopen we nog een stuk bij landgoed Wulperhorst. Woont Wibi Soerjadi er nog? In ieder geval geeft hij er nog salonconcerten. Maar we zien niemand die middag. Het Stoetwegenpad loopt hier ook. Dat is een klompenwandeling die start en eindigt bij Pannenkoeken- en lunchrestaurant Princenhof in Driebergen. We naderen het station Driebergen/Zeist langs hockeyclub SV Phoenix waar druk gesport wordt die middag. Tijd voor een welverdiend hapje en drankje bij Princenhof voordat we ons begeven naar het station. De bus naar Wijk bij Duurstede (voor Bianca) komt maar niet en komt maar niet. Uiteindelijk blijkt de bus helemaal niet te komen wegens werkzaamheden in Driebergen. Daar staat niets over vermeld bij de bushalte en ook 9292.nl geeft aan dat de bus gewoon komt. Er staat nog iemand te wachten op de bus die nooit komt, ene Ben uit Wijk bij Duurstede. Die regelt uiteindelijk dat iemand hem komt halen en Bianca mag mee en wordt keurig thuis voor de deur afgezet. Dat is nog eens service! We zijn benieuwd wat er met de door Bianca ingediende klacht gaat gebeuren. Wordt deze naar tevredenheid afgehandeld?

De eerste etappe zit er op. We zijn een (heel klein) stukje in de richting van Athene opgeschoven. Joop Zoetemelk zei ooit “Parijs is nog ver”. Nou, Athene is nog veel verder, maar dat geeft niks. Wordt vervolgd, snel…

Foto’s

Het startpunt, De Domtoren

Het startpunt, De Domtoren

Niet zo hoog soms, onder grote wegen door

Niet zo hoog soms, onder grote wegen door

Een stukje Hollandse Waterlinie

Een stukje Hollandse Waterlinie

Het is lente!

Het is lente!

Net buiten de stad, heerlijk rustig

Net buiten de stad, heerlijk rustig

Nabij Fort Rhijnauwen

Nabij Fort Rhijnauwen

Het Jaagpad langs de Kromme Rijn, nabij Bunnik

Het Jaagpad langs de Kromme Rijn, nabij Bunnik

Omgeving Wulpenhorst, ten noordoosten van Bunnik

Omgeving Wulpenhorst, ten noordoosten van Bunnik

Een La Chouffe op de goede afloop bij Pannenkoeken- en lunchrestaurant Princenhof in Driebergen-Rijsenburg

Een La Chouffe op de goede afloop bij Pannenkoeken- en lunchrestaurant Princenhof in Driebergen-Rijsenburg

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.